ALİ GÜRELİ

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) ve Ekoloji Birliği’nin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Tunceli Ovacık-Hozat’taki orman yangını için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi göreve çağırdı. Atal, “Orman yangınlarına 'bakmayın', yangınları söndüren Orman Bakanı olun, görevinizi yapın. Yapmıyorsanız, yapamıyorsanız da istifa edin” dedi.

İsmail Hakkı Atal, Tunceli Ovacık-Hozat’ta günlerdir süren orman yangınıyla ilgili Bekir Pakdemirli’ye hitabeden bir açıklama yaptı. Atal, açıklamasında şunları kaydetti:

"Muğla yandı, Tunceli yanıyor, Türkiye yanıyor. Orman Bakanı ne iş yapar? Halen yangın söndürme uçağımız yok. Orman Bakanı ne iş yapar? Orman Bakanı’nın görevi yangınları seyretmek midir? Muğla yangınlarına sadece 'bakan' Bekir Pakdemirli, Tunceli Hozat-Ovacık yangınına da sadece 'bakmaya' devam ediyor.

Bilim insanları iklim krizine bağlı olarak her yıl orman yangınlarının daha da şiddetleneceğini, yangın mevsimlerinin uzadığını ve uzayacağını, kuraklık ve sıcaklık artışı nedeniyle orman yangınlarının kendiliğinden çıktığını tespit ettiler.

Buna mukabil 5 tane yangın söndürme uçağı olmayan, hazırdaki 4 bin 900 litrelik 5 uçağını da su taşıma kapasitesiyle ilgili yönetmeliği 5 bin litreye çıkarıp ıskartaya ayırarak yangınlara sadece 'bakmaya' devam eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sesleniyoruz: Muğla'daki yangınları söndürmediniz, Tunceli Ovacık-Hozat'taki yangınları söndürün. Aksi takdirde Anayasa’nın 169. maddesini (bu konudaki en yetkili kamu görevlisi olarak) ihlal edip Anayasal suç işlemiş olacaksınız.

Orman yangınlarına 'bakmayın', yangınları söndüren Orman Bakanı olun, görevinizi yapın. Yapmıyorsanız, yapamıyorsanız da istifa edin. Türk Hava Kurumu göreve. Yangın söndürme uçağı hemen şimdi.”