İstanbul Silivri’de Osmanlı döneminde yaşayan “Danışman Dede”nin mezarı için 44 yıl sonra koruma kararı verildi. Ancak karar çıkana kadar mezarın yanına iki bina yapıldı ve mezar bu binaların arasında kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın söz konusu kararında İstanbul’da Osmanlı döneminde kalan bir binaya ilişkin izin talebi yer aldı. Karara göre Silivri Belediyesi’nin Pirimehmetpaşa Mahallesi’nde bulunan 2 dükkan ve 13 dairenin bulunduğu apartmana izin verdi ancak belediyenin inşasına izin verdiği apartmanın bulunduğu yerde Danışman Dede adıyla Osmanlı döneminde kalma bir mezar vardı.

Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu, 8 Temmuz 1977 tarihinde mezarı tescillerken, belediyenin burada yapılan binaya ilişkin İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na açıklamada bulunmasını istedi.

Aradan geçen 44 yılın sonunda belediye mezara ilişkin değerlendirme raporunu 12 Şubat 2021’de Koruma Kurulu’na gönderdi. Belediyenin gönderdiği belgelerle değerlendirmede bulunan kurul, mezarın bulunduğu alanın Danışma Dede koruma grubu ve Danışman Dede Mezarı Koruma Alanı olarak belirlenmesine karar verdi ve bu alanda her türlü inşa ve fiziki müdahale öncesinde Kuruldan izin alınmasına karar verdi. Kurul kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Ancak aradan geçen 44 yılın sonunda koruma kararı alındığı için Danışman Dede’nin mezarının iki bina arasında kaldığı sadece girişine bir tabela asıldığı görüldü.