Danıştay 2. Dairesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) türban serbestliğine izin veren yönetmelik değişikliğinin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti. 

Milli Savunma Bakanlığı, 15 Şubat 2017 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Değişiklikle kadın subay, astsubay ve asker öğrencilerin resmi kıyafetlerinin üzerine türban takabilmelerinin önü açıldı. Halkın Kurtuluş Partisi’nin (HKP) avukatları da bu yönetmelikle değiştirilen maddenin iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 2. Dairesi iptal istemini oy çokluğuyla reddetti. Karara muhalefet eden iki hakim, karşı oy yazılarında, "kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan yönetmeliklerin Resmi Gazete'de yayımlanması gerektiğini" bildirdi. TSK’da türbana izin veren yönetmeliğin de bu kapsamda Resmi Gazete'de yayınlanması gerektiğinin altını çizen iki üye, bu nedenle hukuka aykırı olan yönetmeliğin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

HKP avukatları, ret kararına 30 gün içinde itiraz ederek davayı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşıyacaklarını açıkladı.