DİLAN KUTLU

Denizli’de üzüm hasadı başlamasına rağmen beklenen üzüm alım fiyatları hala açıklanmadı. CHP Genel Başkan Yardımcı Gülizar Biçer Karaca’ya yaşadıkları sorunları anlatan bir üzüm üreticisi, “Sıkıntı şu; TARİŞ, üzüm fiyatlarını sezondan önce açıklamıyor. Üretici, ürünümü kurutayım mı, şuruba mı vereyim, şaraba mı vereyim düşüncesinde. 4 kilo üzümden 1 kilo kuru üzüm çıkıyor. Bu fiyatın en azından 17-18 (lira) olması lazım" dedi.

Üzüm üreticileri, haftalardır açıklanacak üzüm alım fiyatını bekliyor. Gülizar Biçer Karaca, Denizli Buldan’da üzüm üreticilerinin sorunlarını dinledi. Üzüm satış kooperatifi birliği olan TARİŞ’in fiyat açıklamadan alım yaptığını söyleyen Denizlili üzüm üreticisi, tarım sigortası olan TARSİM’den çok düşük oranlarda hasar desteği aldıklarını belirtti.

Üreticinin umutla açılanacak fiyatları beklediğini ifade eden çiftçi, “Sıkıntı şu; TARİŞ, üzüm fiyatlarını sezondan önce açıklamıyor. Üretici, ürünümü kurutayım mı, şuruba mı vereyim, şaraba mı vereyim düşüncesinde” dedi.

"ZARAR DESTEĞİNİN YÜZDE 9'UNU DEVLET KESİYOR, YÜZDE 3'Ü BİZE KALIYOR"

Üzümlerini bu yıl dolu vurduğunu söyleyen çiftçi, “Biz bu bağı sigorta yaptırıyoruz TARSİM’e, sözde devletin güvencesi altındayız. Buraya eksper geldiği zaman bakıyor, üzümlerimizi inceliyor. Zaten yüzde 9’unu devlet kesiyor. Geliyor benim bağıma, diyor ki ‘Bu üzümde yüzde 11-12 hasar oluşmuş.’ Ben zaten bunun yüzde 3’ünü alabiliyorum. Ama tüccar geldiği zaman ‘Senin bağını dolu vurmuş. Ben bu üzümü almam arkadaş’ diyor. Sıkıntı çok fazla. Malımız duruyor. Normalde önceden 15-25 Ağustos arası bu üzümün hasat dönemidir. Bu tarihlerde bitmesi gerekiyor. Ama bağımızda yarıdan fazlası duruyor, alan yok.

"ÜZÜM DALDA KALACAĞINA VERİYORUZ"

Tüccarın kendileriyle yaptığı fiyat anlaşmasından sonra ikinci alım sırasında fiyatı düşürdüğünü belirten üzümcü, “Pazar çöktü. Ben bu işten zarar ettim... Aslında zarar eden yok. Onlar bizden daha çok kazanıyor” dedi. Üzümün kendisine kilo maliyetinin 2 lira 80 kuruş olduğunu belirten üretici, “İşçi tutarsan zaten masrafı çok daha fazla. Ne yapalım? Üzüm dalda kalacağına veriyoruz” diye konuştu.

TARİŞ’in kuru üzüm fiyatını açıklamadan alıma başladığını ifade eden üretici, “4 kilo üzümden 1 kilo kuru üzüm çıkıyor. Bu fiyatın en azından 17-18 (lira) olması lazım. Geçen sene tek seferde aldığım ilaca iki katı para ödedim. Ben buradan bir traktör üzüm döktüm. Elimde kalan para 310 lira. İşçiye verdim 300 lira. 10 lira kaldı bana. 4 ekmek alamadım o paraya. TARİŞ başkanları ne işe yarıyor. Benim aklım ermiyor. Buldan’da üzümünü kesmeyen birçok insan var. İnsanlar kurutmaya da sermeye de korkuyor.

“Bugün bu bölgedeki bütün bağların Ziraat Bankası’na ya da başka bankalara ipoteği var. Oradan çektiğimiz krediler ödenmiyor” diye konuşan üretici, yaş üzümün kiloda 4 buçuk liranın altında olmaması gerektiğini söyledi.