Ankara Büyükşehir Belediyesi, kullanım süresi dolan eski otobüsleri elektrikli otobüslere dönüştürdü. Yüzde 100 elektrikle çalışan otobüsü tanıtan Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Şu anda bizim belediyemizde dönüştürülecek eski model 400 otobüs var. Sanayi Bakanımızla da görüştüm, onay aldıktan sonra seri üretmenin çaresine bakacağız” dedi. 

Büyükşehir Belediyesi ve belediye iştiraki BELKA işbirliğinde yapılan dizel otobüsten yüzde 100 elektrikli otobüse dönüştürülmüş Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüs tanıtımı yapıldı. Bugün Belediye Başkanlık Makamı önünde gerçekleştirilen tanıtıma Başkan Mansur Yavaş ve BELKA Genel Müdürü Dursun Çiçek katıldı. 

300 kilometre menzilli 3 saatte sarj olabilen yüzde 100 elektrikli otobüsün şarjının bir günden fazla bir süre gittiği belirtildi.  Şu an için bir güzergahı bulunmayan elektrikli otobüsün seri üretime geçmesi için bakanlık onayınının beklendiği ifade edildi.

Yavaş, “Gördüğünüz gibi eski bir otobüsün tamamen elektrikli hale gelmesini sağladık. Şu anda bizim belediyemizde eski model olup bu şekilde dönüştürülecek 400 otobüs var. Dizel otobüsler, hem hava kirliliği hem yakıt gideri açısından Ankara için son derece mahsurlu. Ben Sanayi bakanımızla da görüştüm. Bakanlıktan onay aldıktan sonra seri üretmenin çaresine bakacağız. Belli bir zamana bağlı ama en azından kendi teknolojimizle bunun yapılabileceğini göstermiş olduk" dedi.  

BELKA Genel Müdürü Dursun Çiçek, şunları söyledi:

“Türkiye’de ilk defa 16 yaşında bir otobüsü yüzde 100 elektrikli otobüse dönüştürdük.  Avrupa standartlarındaki tüm testleri başarıyla geçti. Otobüsümüz 300 kilometre menzilli. 3 saatte şarj oluyor ve bu şarj bir günden daha fazla yetebiliyor. Otobüsümüzün kabaca maliyeti yeni bir elektrikli otobüsün 3’te 1 fiyatı. Yakıt olarak aynı yaştaki bir dizel otobüse göre 5’te 1 yakıt maliyeti var. Tamamen belediyemizin çalışmalarıyla bu dönüşümü sağladık. Prototip hat için yapılmadı. Bundan sonraki amacımızda yerli firmalar ve üniversitelerimizle iş birliği yaparak, yurtdışından ithal edilen birtakım donanımı yerleştirmekti."