Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımlarına ilişkin yayınladığı genelgeye tepki gösterdi. Enginyurt, çiftçiye verilecek ödeneğin öne çekilmesi gerektiğini belirterek, “Hangi üreticinin 21 gün beklemeye tahammülü var? Bu tarihi bir hatadır. 15 günden fazlası haramdır. TMO harama bulaşmıştır, kul hakkı yemiştir” dedi.

DP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Ordu İl Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada, TMO’nun fındık alımları ile ilgili yayınladığı genelgeye tepki gösterdi. Enginyurt, “TMO, ‘fındığı alacağım ama ödemeyi 21 gün sonra yapacağım’ diyor. Hangi üreticinin 21 gün beklemeye tahammülü var. Kim 21 gün bekleyebilir? Özellikle turist fındıkçı dediğimiz İstanbul, Ankara gurbetten gelen fındıkçılar nasıl 21 gün bekleyecekler? Bu tarihi bir hatadır. 15 günden fazlası haramdır. TMO harama bulaşmıştır, kul hakkı yemiştir” dedi.

Enginyurt özetle şunları söyledi:

“İKTİDAR MAALESEF İHRACATÇININ, TÜCCARIN, İTALYAN TEKELCİ FİRMASININ İSTEĞİNİ YERİNE GETİRDİ”

“Samimi duygularla üreticimizin yüzünün gülmesini istiyoruz ama maalesef üreticimizin yüzünün gülmeyeceğini TMO’nun dün yaptığı açıklamayla görmüş olduk. 10 gün önce yaptığımız basın toplantısında fındık taban fiyatının 35 lira olmasını istemiştik. Allah biliyor ya aklımızdan geçen şuydu biz 35 istedik ya hükümet 30 verir. 30’a da razıydık. Ama iktidar maalesef ihracatçının, tüccarın, İtalyan tekelci firmasının isteğini yerine getirdi ve 26,5 lira dedi. Bu fiyat 26,5 lirada sabit kalmaz. O yüzden Millet İttifakını oluşturan partilerin il başkanları, il başkanımız Selçuk Yücesan, CHP, Saadet, İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi’nin katılımlarıyla bu fiyatın kabul edilemez olduğunu kamuoyuna ilan ettik.

“ASLINDA TMO, ‘BEN FINDIK ALMIYORUM’ DEMİŞTİR”

Nitekim Toprak Mahsulleri Ofisi dün yayınladığı genelgeyle ne kadar AK Parti il başkanları ve milletvekilleri teşekkür etse de fındığın sonunun hüsran olduğunu hepimize gösterdi. Bir, ödeme 21 gün sonra yapılacak diyor. TMO, ‘fındığı alacağım ama ödemeyi 21 gün sonra yapacağım’ diyor. Hangi üreticinin 21 gün beklemeye tahammülü var? Kim 21 gün bekleyebilir? Özellikle turist fındıkçı dediğimiz İstanbul, Ankara gurbetten gelen fındıkçılar nasıl 21 gün bekleyecekler? Bu tarihi bir hatadır. 15 günden fazlası haramdır. TMO harama bulaşmıştır, kul hakkı yemiştir. Yine TMO kriterlere baktığımızda yüzde 6 nem, yüzde 3 çürük içerisine karışma oranı olan kırık fındık ve başka unsurlar diyerek toprak, çakıl toz gibi kriterler koyarak TMO, ‘Ben fındık almıyorum’ demiştir. 26,5 lira olarak ilan ettikleri fındık pazarda bugün 24,5 lira. Bizim endişemiz ve korkumuz bu oyun devam edecektir.

“TMO, FINDIK ALMAMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR”

TMO 1 Eylül’de alıma başlayacağım diyor. 1 Eylül ne demek? 1 Eylül’e kadar neyi bekliyorsunuz? Yağmur yağdı fındık toplama gecikti. Ama dün Turnasuyu/Saraycık bölgesinde üreticileri gezdim ve fındığın kurumaya başladığını gördüm. Fındık bu pazartesi günü pazara inecek. TMO daha hazırlık yapmamış. Daha elemanlarını hazırlamamış ve adeta fındık almamak için elinden geleni yapıyor. Biz DP olarak bunu şiddetle kınıyoruz, çiftçimizin hak ve hukukunu savunmaya devam edeceğiz.

“FINDIK TÜCCARDA 24,5 LİRAYSA KÖTÜ GİDEN BİR ŞEYLER VAR DEMEKTİR”

AK Parti milletvekilleri ‘vatandaş memnun’ diyorlar. Nerede diyorlar? AK Partili belediye başkanının Fatsa ve Ünye’deki belediye binasında diyorlar. AK Parti vekilleri yüreğiniz yetiyorsa ve hakikaten millet gülüyor esnaf mutlu diyorsanız buyurun esnafa gelin, esnafın yüzüne söyleyin bunu. Esnaf perişan diyoruz bunlar esnaf mutlu diyorlar. Elektrik faturalarında dahi geçen ayın faturası ile bu ayın faturası arasında yüzde 20 fark var. Her şey her gün zamlanıyor ama esnaf iş yapamayıp her gün sıkıntı yaşarken AK Partili siyasetçiler gözümüzün içine baka baka ‘esnaf mutlu’ diyor. Şu anda da fındık fiyatlarıyla ilgili de aynı şeyi söylüyorlar. 26,5 lira fındık fiyatı verdik gözünüze dizinize dursun dercesine bizden teşekkür etmemizi bekliyorlar. Alın 26,5 liraya millet teşekkür etsin ama bugün tüccarda, pazarda fındık 24,5 liraysa kötü giden bir şeyler var demektir.

“TARIM BAKANI İHRACATÇININ BAKANI OLMUŞ”

Biz Demokrat Parti olarak, iktidarın her yaptığına yanlış deme anlayışında değiliz. Biz iktidarı uyarıyoruz ve diyoruz ki yanlış yoldasınız, hatadasınız. TMO yanlış yolda. TMO, tüccarı savunuyor. Dolayısıyla Tarım Bakanı, çiftçinin bakanı değil ihracatçının bakanı olmuş.”