DSP’de PM üyesi iken parti yönetimini eleştiren açıklamaları nedeniyle ihraç edilen Kenan Üşenmez karara itiraz etti. Mahkeme, Üşenmez'in partideki görevine tedbirli olarak dönmesine karar verdi.

DSP’de PM üyesi iken parti yönetimini eleştiren partili bir grup ile birlikte açıklamalarda bulunan Kenan Üşenmez partinin Merkez Disiplin Kurulu (MDK) kararıyla ihraç edilmişti. Üşenmez'in karara karşı mahkemeye yaptığı başvuruda tedbir kararı çıktı. Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, dosya üzerindeki ilk incelemesinin ardından Üşenmez'in partideki görevine ihtiyati tedbirle dönmesine karar verdi.

Partiden ihraç edilen Üşenmez DSP MDK'nın hakkında verdiği ihraç kararını yargıya taşıdı. İhraç kararının iptalini, dava tamamlanana kadar kendi lehine tedbir kararı verilmesini istedi.

Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararında "İhtiyati tedbir talebinin davacının fikir ve ifade hürriyeti kapsamında, parti politikalarının yönlendirilmesi için düşüncelerini ifade edebilmesinin korunması gereği hukuki yararının varsayıldığı, davacının (...) savunması alınırken Siyasi Partiler Kanunu’nun 57 ve devamı maddelerine uyulmadığı, kendisine yüklenen suçun bildirilmediği, genel geçer ifadelerle savunma yapması gerektiğinin ifade edildiği, kendisine yapılan herhangi bir tebligata rastlanmadığı dolayısı ile davacının iddiasını yaklaşık olarak ispat ettiği (...) kanaatine varılarak davacı ihtiyati tedbir talebinin kabulüne yönelik (...) hüküm kurulmuştur" denildi.

Mahkeme, dava dosyası kesinleşinceye kadar Üşenmez'in tedbiren partinin faaliyetlerine herhangi bir disiplin işlemi yapılmamış gibi katılmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

DSP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Bilensoy, Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Üşenmez ve Örgüt Kurulu Başkan Yardımcısı Nursel Kızılırmak ile 6 il başkanı, 28 Nisan’da bir ortak açıklama yaparak DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ı eleştirmişti. Açıklamada, “Önder Aksakal, ülke sorunlarının giderilmesi için yöntem üreteceğine, çeşitli medya kanallarında tamamen bireysel ve şahsi menfaate dayalı açıklamalarda bulunması kabul edilemez bir durum yaratmıştır” ifadeleri kullanılmıştı. Açıklamanın ardından 9 isimden 4'ü tedbirli olarak disipline sevk edilmişti. Merkez Disiplin Kurulu’nda 1’e karşı 6 oyla, Kenan Üşenmez, Nursel Kızılırmak ve Sinan Demirel hakkında ihraç kararı alınmış, Kenan Üşenmez, ANKA'ya “DSP’yi sokakta bulmadık sokakta da bırakmayacağız. Demokratik solcular her zaman kendisini milletvekili yapma sevdasındakilere karşı olacak. Ecevit’in kemikleri sızlıyor” diye konuşmuştu.