Dünya Engelliler Haftası’nda 8 engelli derneği, Türkiye'deki engellilerin pek çok ürün ve hizmete erişemediği için kampanya başlattıklarını duyurdu. Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Turan İçli, "Biz erişilebilir bir Türkiye, erişilebilir kentler istiyoruz. Biz istiyoruz ki Kamu İhale Kurumu Yasası’nda bir değişiklik yapılsın, o ihaleye giren firmalar tekliflerini oluştururken erişebilir ürünler sunmayı taahhüt etsinler. Erişilebilir bir Türkiye’de her şeye erişebileceğimiz bir ortamda yaşamak istiyoruz" dedi.

Dünya Engelliler Haftası’nda (10-16 Mayıs) engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için 8 engelli derneği bir araya gelerek bir kampanya başlattı. Engelli dernekleri engellilerin eğitimden sağlığa, kültürden sanata, gündelik hayatta birçok temel ihtiyaca “erişemediklerini” belirtiyor. Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Turan İçli, “Biz erişilebilir bir Türkiye istiyoruz. Erişilebilir kentler istiyoruz, bilgiye erişebilir olmak istiyoruz. Mekanlara, çevreye ve ürünlere erişebilir olmak istiyoruz” diyerek muhataplarının Kamu İhale Kurumu olduğunu söyledi.

”Biz istiyoruz ki Kamu İhale Kurumu yasasında bir değişiklik yapılsın, o ihaleye giren firmalar tekliflerini oluştururken erişebilir ürünler sunmayı taahhüt etsinler. Şartnamelerde erişilebilirlik koşulu şart olsun” diyen Turan İçli 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’nda başlattıkları kampanyadan ne amaçladıklarını ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

“Özellikle engelliler için çok önemli bir kampanya başlattık. Erişilebilirlik kavramı 2007’de BM tarafından imzaya açılan ve ülkemizin de imzalayarak 2009’dan itibaren bir iç hukuk metni haline getirdiği BM engelli hakları sözleşmesinin önemli bir kavramı. Yaşam erişilebilir olmalı. Her şey, yani bütün hizmetler, haklar, ürünler, bilgi, mekan her şey erişilebilir olmalı ki engelliler de diğer insanlarla eşit hale gelebilsinler, fırsat eşitliğini yaşayabilsinler.

“ÜRÜNLER HERKESİN KULLANABİLECEĞİ ŞEKİLDE EVRENSEL TASARIM OLSUN”

Erişebilirlik kavramından kapsayıcı bir kavramı daha var BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin. evrensel tasarım kavramı. Evrensel tasarım kavramı bilginin, çevrenin, hizmetlerin, ürünlerin ve bütün toplumsal verilerin engellilerin de kullanabileceği şekilde tasarlanması demek. Eğer siz bir bulaşık makinesi üretiyorsanız bunu bir görme engelli de kullanacak, işitme engelli de kısa boylu, uzun boylu insanlar da kullanacak. Dolayısıyla bu bulaşık makinesini veya televizyonu herkesin erişebileceği, kullanabileceği şekilde tasarlamalısınız ki evrensel tasarım olsun. Biz o yüzden erişilebilir bir Türkiye istiyoruz, erişilebilir kentler istiyoruz, bilgiye erişebilir olmak istiyoruz. Mekanlara erişilebilir olmak istiyoruz, çevreye ve ürünlere erişebilir olmak istiyoruz.

“SEKİZ ENGELLİ DERNEĞİ ERİŞİLEBİLİRLİK KAMPANYASI BAŞLATTIK”

İşte bütün bu hususları göz önünde bulundurarak 8 örgüt bir araya geldik. Altı Nokta Körler Derneği, Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı, Engelsiz Erişim Derneği, Sesli Betimleme Derneği, Engelsiz Eğitim Çalışanları Sendikası, Evrensel Görme Özürlüler Derneği ve Herkes İçin Erişilebilir Yaşam Akademisi Derneği ile Türkiye Körler Federasyonu bir araya geldi ve bir erişilebilirlik kampanyası açmaya karar verdik.

“GEREKLİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILSIN”

Bu kampanyanın öncelikle muhatabı Kamu İhale Kurumu. Çünkü Kamu İhale Kurumu bütün devlet kuruluşlarının, kamu kuruluşlarının ihalelerini gerçekleştiriyor. Biz istiyoruz ki kamu ihale kurumu yasasında bir değişiklik yapılsın, erişilebilirlik ihaleye girmek için zorunlu olsun. O ihaleye giren firmalar tekliflerini oluştururken erişebilir ürünler sunmayı taahhüt etsinler. Şartnamelerde erişilebilirlik koşulu şart olsun. Bu amaçla yola çıktık. TBMM’nin gerekli mevzuat değişikliğini yapmasını talep ediyoruz.

Cumhurbaşkanlığının bu konuda öncülük etmesini istiyoruz ve bütün siyasal partileri bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Biz erişilebilir bir Türkiye’de her şeye erişebileceğimiz bir ortamda yaşamak istiyoruz.”