Okullarda telafi eğitimi devam ederken İŞ-KUR görevlendirmesi ile dönemsel olarak istihdam edilen destek personeli bu hafta itibariyle ücretsiz izine çıkarıldı. Bu durumun eğitimi aksatacağını, salgın koşullarında okullarda temizlikten sorumlu personelin olmamasının Covid-19 riskini artırdığını öne süren Eğitim Sen, "Yardımcı ve idari personel ile destek personelinin de sözleşmeli, ücretli gibi güvencesiz çalıştırılmasına son verilmeli" dedi.

Karneler bugün dijital ortamda erişime açıldı. 2 Temmuz'a kadar okullarda öğrencilerin 'akademik, fiziksel, sosyal-duygusal, kültürel ve sportif alanlarda' çeşitli gereksinmelerine göre etkinlikler düzenlenecek. Yani 2 Temmuz’a kadar okullar açık ancak İŞ-KUR tarafından okullarda görevlendirilen eğitime yardımcı ve destek olan emekçilerin okullarla ilişiği MEB tarafından kesiliyor. Böylece okullar açıkken derslikleri, öğretmenler odasını, koridorları, tuvaletleri, merdivenleri eğitim için hazır hale getirecek emekçiler okullarda olmayacak.

Okulların karşı karşıya kaldığı bu durumun, eğitimi olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Eğitim Sen, temizlikten sorumlu personelin okulda olmamasının Covid-19 salgınına karşı hijyen önlemlerin alınmaması nedeniyle salgın riskini artırabileceğini belirtti.

Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, “Bu emekçiler olmadığında, okulların temiz tutulması amacıyla okul müdürleri ve öğretmenler başlarının çaresine bakmaya zorlanacaklar. İŞ-KUR’un, Toplum Yararına Programları (TYP) ile görevlendirme, emekçileri on ay ücretli istihdam eden, kalan iki ayda da ücretsiz izinli sayarak esas olarak ‘Başının çaresine bak’ diyen esnek ve güvencesiz çalıştırma biçimi olduğu için ilkesel olarak kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Destek personelinin bu şekilde çalıştırılmasının sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Eğitim Sen açıklaması şöyle:

“Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, tüm eğitim bileşenlerinin sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamına katılımı için okulların açık olduğu her dönemde okul mekânlarının eğitime hazır durumda olması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Kamusal eğitim ve sosyal devlet ilkesi gereğince, okullarda öğretmenlerimizin sözleşmeli ve ücretli çalıştırılması uygulamasına son verilmesi gerektiği gibi, yardımcı ve idari personel ile destek personelinin de sözleşmeli, ücretli gibi güvencesiz çalıştırılmasına son verilmeli ve tüm eğitim emekçileri kadrolu istihdam edilmelidir."