Tuğçe BİÇER-Özgür Eren YILMAZ 

Ankara'da kadın otobüs şoförleri gelecek ay trafikte birinci yıllarını dolduracak. Trafiğin en yoğun olduğu hatlardan Aktepe- Kızılay hattında çalışan Burcu Güvercin, "Erkek egemenliği olan bir işte, kadının kendini ispat etmesi çok güzel. Önyargıları kırdık biz" dedi. Babasının "evlatlıktan reddederim" dediğini söyleyen Gülsüm Seyrek, "Babamdan gizli ehliyet aldım, masanın üstüne koydum ve 'şimdi beni kütükten sildir' dedim" diye konuştu. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi talimatıyla, geçen yıl Elektrik, Gaz ve Otobüs (EGO) Genel Müdürlüğü'nde stihdam edilmek üzere 10 kadın otobüs şoförü işe alındı. ANKA Haber Ajansı, gelecek ay trafikte birinci yıllarını dolduracak şoförlerle konuştu. Trafiğin en yoğun olduğu Aktepe-Kızılay, 414 ve 415 numaralı hatlarda görev yapan Burcu Güvercin, işinde çok mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi:

"İnternetten iş başvurusunu gördüm ve sonrasında mülakatlarla, psiko teknik eğitimlerle kendimi burada buldum. Çok da memnunum şu an için, çok güzel gidiyor. Erkek egemenliği olan bir işte, kadının kendini ispat etmesi, onlar kadar güzel otobüs kullanabilmesi çok güzel. Önyargıları kırdık biz. Yolcular binip de 10 tane şoföre taş çıkarırsın dediklerinde biz çok mutlu oluyoruz."

"BABAM REDDEDERİM DEDİ, EHLİYETİ ALIP 'BENİ KÜTÜKTEN SİLDİR' DEDİM"

Pursaklar ilçesinde ring hattında çalışan otobüs şoförü Gülsüm Seyrek, "Bir kadının kendini kanıtlayabileceği ve yapabileceği en güzel meslek olduğunu düşünüyordum" dedi. Seyrek, otobüs şoförü olmak istediğini ailesiyle paylaştığında babasının karşı çıktığını belirterek şöyle konuştu:

"Karar aldım, ailemle paylaştım babam kesinlikle olmaz evlatlıktan reddederim dedi. Ben de babamdan gizli ehliyetimi aldım, masanın üstüne koydum ve babama, 'Baba ben ehliyetimi aldım. Beni evlatlıktan reddedeceğini söylüyordun. Şimdi beni kütükten sildir' dedim."

" 'AAA, SİZ BAYANMIŞSINIZ' DİYORLAR"

Seyrek, "Bazı yolcular, 'abi şuraya gidiyor mu' diye soruyorlar sonra, 'Aaa, siz bayanmışsınız' diyorlar. Hiç inmek isteyen bir yolcum olmadı. Özellikle, amcalar ve teyzelerden çok güzel tepkiler aldım" dedi. 

"KADIN İSTERSE HER ŞEYİ YAPABİLİR"

"Sen kadınsın yapamazsın" sözlerine karşı olduğunu söyleyen Seyrek, "Kadın ,sterse her şeyi yapabilir. Ben bunu önce babama kanıtlamak istedim. Kızlarım 'Sen bizim hem annemiz hem babamızsın, sen her şeyi yaparsın' dediler" sözleriyle babasının da ikna olduğunu ve şimdi en büyük destekçisi olduğunu anlattı. 

 " 'SEN BU İŞ İÇİN DOĞMUŞSUN' DİYORLAR"

"Erkek işi, ağır koca otobüs nasıl çevireceksiniz, manevralarda çarparsınız" diyenlerin şimdi, "Sen bu iş için doğmuşsun" dediğini söyleyen Seyrek, " Yapabileceğim en güzel iş bu. Diğer arkadaşlara da tavsiye ederim" diye konuştu.

"YAPTIM, ÇOK GÜZEL OLDU"

Şoförlerden Burcu Güvercin, "Bir gün lazım olur" diyerek ehliyetini E sınıfı aldığını söyledi. Güvercin, "Ailem ilk zamanlar tedirgin oluyordu ama 'sen bilirsin, sen yaparsın' diyorlardı. Yaptım, çok güzel oldu" sözleriyle mutluluğunu paylaştı.

"ÖNYARGILARI KIRDIK BİZ"

Bazı yolcuların tereddüt ederek ön kapıdan binip arka kapıdan indiğini, sonrasında işe yetişmek için yeniden binince itiraf edenlerin olduğunu söyleyen Güvercin, o yolcuların "Ben önyargıyla yaklaşmıştım ama gayet kendinizden emin kullanıyorsunuz, teşekkür ederiz" dediklerini söyledi. Güvercin, "Erkek egemenliği olan bir işte, kadının kendini ispat etmesi, onlar kadar güzel otobüs kullanabilmesi çok güzel. Önyargıları kırdık biz" dedi.

Görüntü Dökümü:

- Gülsüm Seyrek,

- Burcu Güvercin

- Genel Görüntü