CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, eşinden kalan 700 lira emekli maaşıyla geçinemediği için tarlaya 80 lira yevmiyeli çalışmaya giden 65 yaşındaki kadının derdini dinledi. Kadın emekçi çalışma koşullarını “Yazın 5’te başlasan 1’de, 1.30’da çıkacaksın. 6’da gidersen 2’de çıkacağız. Sıcağı yiyoruz” diye anlattı. Bir başka yaşlı kadın ise “Doğuşumuzdan beri böyleyiz biz kızım. Adamlar çalışın diyor, çalışın çalış” diye dert yandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli’nin Sarayköy ilçesinde tarla ve seralara gitti, ıspanak toplayıp soğuk suda yıkayan kadınların sorunlarını dinledi. Kadınlara 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için hediye veren Karaca, kadın emekçilerin zor koşullar altında çalıştıklarını söyledi. 

Karaca, eşinden kalan 700 lira emekli maaşıyla geçinmediği için tarladan çalışan 65 yaşındaki kadın emekçiyle konuştu. Kadının ellerindeki nasırlara dokunan Karaca, “Yevmiyeye mi gidiyorsun?” diye sordu. Günlük 80 lira aldığını söyleyen kadın, çalışma koşullarını “Yazın 5’te başlasan 1’de, 1.30’da çıkacaksın. 6’da gidersen 2’de çıkacağız. Sıcağı yiyoruz” diye anlattı.  Kadının yanındaki arkadaşı ise “Doğuşumuzdan beri böyleyiz biz kızım. Adamlar çalışın diyor, çalışın çalış” dedi.

700 lira emekli maaşıyla geçinemediğini söyleyen kadınının eline dokunan Karaca’ya “Emeğinize sağlık” dedi. Kadınlar Karaca’dan eşlerinden kalan emekli maaşından hariç, kendilerine de emekli maaşı bağlanmasını istedi. Elleri nasırlı kadın Karaca’ya “İsmin ne senin?” diye sordu. Kadın “Tamam seni seviyorum kızım” diye kendisini tanıtan Karaca’ya teşekkür etti.

‘HALE 2 LİRADAN VERİYORUZ’

Karaca, dere kenarında pırasa ve ıspanak yetiştiren çiftçinin derdini de dinlendi. Erkek çiftçi, ürettikleri ürünleri marketlerin halden aldığını söyleyerek, “Pırasayı hale 2 liradan veriyoruz. Geçenlerde 1 liraya kadar düştü” dedi. Erkek çiftçi, kazançlarının emeklerinin karşılığı olmadığını dile getirerek, aldıkları destek ödemelerinin yetersiz olduğunu ifade etti. Erkek çiftçi, kışın soğuk olmasına rağmen ürünlerini derede yıkamak zorunda olduklarını kaydetti.

GENÇ ÇİFTÇİ İLE KARACA ARASINDA DİKKAT ÇEKİCİ DİYALOG

Karaca, serada ürün yetiştiren çiftçilerin sorunların da dinledi. Çiftçi ile Karaca arasında şu diyalog yaşandı:

GENÇ ERKEK ÇİFTÇİ: Üretmemiz lazım, bizim insanımız ne yiyecek? Üretmeye devam etmemiz lazım.

KARACA: Devletin 10 bin metrekarenin altına destek vermesiyle daha geniş bir alanda üretim yapacaksınız.

….

KARACA: 24 yaşındasın, üniversite mezunusun ama çiftçilik yapıyorsun.

GENÇ ÇİFTÇİ: Üniversite mezunu işsiz kalanlar var, kalmayanlar var. Gerçekten çok çalışmadan, üretmeden ya da üretmeye destek vermeden bir yere varamayız.

KARACA: Sen 24 yaşında bir çiftçisin, işini de seviyorsun. Onlara bu anlamda bir önerin olur mu?

GENÇ ÇİFTÇİ: Çok zor ya. Umarım her şey istedikleri gibi olur kardeşlerimin. Bu iş elbette güzel. Seviyoruz, ama 24 yaşında bir genç olarak kendimize zaman ayırmayız da istiyoruz. Ama bunu çiftçilikte bunu bulabilmek çok zor.

….

KARACA: Çiftçi tarımdan vazgeçiyor ama sen üretmeliyiz diyorsun… Emeğine sağlık çok teşekkür ederiz.

GENÇ ÇİFTÇİ: Ben teşekkür ederim. Geldiniz gördünüz. Umarım her şey daha güzel olur.

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

Karaca, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak, “Emeği ve alın teriyle her birimizin doğal beslenmesi emek veren bütün kadınlarımızın emekçi kadınlar gününü kutluyorum. Kadın emeği konusunda yok sayılan her değerin CHP iktidarında sağlanacağı sözünü veriyorum” dedi.