CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Karadeniz’de endemik bir tür olan Zifin çiçeklerinin mera ıslahı çalışmaları kapsamında söküldüğünü açıkladı. Bölgede hayvancılık faaliyetinin azaldığına dikkat çeken Kaya, "Dün binlerce hayvana yeten otlaklarımız bugün on tane hayvana mı yetmiyor? Bu çiçeklere vatandaş zarar verse ceza verilirdi ama kıyım Tarım İl Müdürlüğü eliyle yapılıyor, buna ceza yok. Bu yapılan doğa katliamıdır" dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Karadeniz yaylalarında endemik bir tür olan Zifin çiçeklerinin sökülmesine tepki gösterdi.  

Kaya, Trabzon İl Müdürlüğü tarafından 280 dönüm arazi üzerinde yapılan mera ıslahı çalışması kapsamında çiçeklerin söküldüğünü belirterek, "Geçmiş yıllarda o yaylalarda binlerce hayvan otlarken yeten otlaklarımız şimdi mi yetmiyor? Hayvan sayımız eskiye göre çok çok çok azaldı, dün binlerce hayvana yeten meralarımız şimdi mi yetmiyor? Korunması gereken bu tür neden yok ediliyor?" sorularını yöneltti.

Bölge halkının da konuya tepkili olduğunu belirten Kaya, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İŞ MAKİNELERİYLE SÖKÜLÜYOR: Düzköy ilçemizin yaylalarında, doyumsuz güzellikte Zifin çiçeklerimiz iş makineleriyle sökülüyor. Eşsiz güzelliğe sahip bu çiçeklerimiz yüzyıllardır yaylalarımızı süsler. Doğamız, yaylalarımız bu çiçeklerimizle güzel. Şimdi bu çiçeklerimizin iş makineleriyle söküldüğünü öğrendik. Ne istiyorsunuz bu çiçeklerimizden? Korunması gereken bu tür neden yok ediliyor? Amaç ne? O çiçekler için oraya gelen turistler var, o çiçeklerle fotoğraf çektirmek için oraya gelen insanlar var. Bu kararı veren insanlar Trabzon turizmine de zarar vermiştir.

DÜN BİNLERCE HAYVANA YETEN OTLAR BUGÜN 10 HAYVANA MI YETMİYOR: Türkiye’nin her yerinde yöreye özgü çiçekler koruma altına alınırken Trabzon yaylalarında bu kıyım neden? Endemik tür sökülür mü, Bunu akılla izah etmek mümkün değil. Öğrendiğimiz kadarıyla Trabzon İl Tarım Müdürlüğü tarafından 280 dönüm arazi üzerinde mera ıslahı adı altında çalışma yapılıyor ve mera ıslahı adı altında Zifin çiçeklerimiz sökülüyor. Yerine ot tohumu ekiliyor. Bu nasıl bir akıldır? Yaylalardaki hayvan sayımız çok azaldı. Dün binlerce hayvana yeten otlaklarımız bugün on tane hayvana mı yetmiyor?

YÖRE HALKI TEPKİLİ: Yöre halkı bu konuya büyük tepkili, haklı olarak o güzellikleri hangi akıl yok ediyor diye isyan ediyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız görüşmede çiçeklerin mera ıslah projesi kapsamında söküldüğünü söylediler. Oralara ot dikeceklermiş, meraları arttıracaklarmış. Mevcut meralarımız yetmiyor mu? Yüzyıllardır oralarda hayvancılık faaliyetleri yapılıyor ve hayvan sayısı bugün düne göre yok denecek kadar az. Burada başka bir şey var. 

YAPILAN DOĞA KATLİAMI: Düzköy’de yaşayan güzel yürekli insanlarımızın tüm çabalarına ve itirazlarına rağmen Zifin çiçeklerimizin sökümü durdurulmamış. Bu çiçeklere vatandaş zarar verse ceza verilirdi ama kıyım Tarım İl Müdürlüğü eliyle yapılıyor, buna ceza yok. Bu yapılan doğa katliamıdır. Doğayı korumak insan olmaktır, doğayı savunmak hayatı savunmaktır. Buradan Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine çağrıda bulunuyorum. Burada yaptınız başka yerde yapmayın, çiçeklerimize doğal güzelliklerimize dokunmayın."