Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manavgat'ta; orman yangınları ile ilgili açıklama yaptı. Yangın söndürme uçakları ile ilgili tartışma için Erdoğan, "Yangınla mücadelede uçak konusundaki sıkıntıların temeli THK'nin filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır. Buna rağmen 3 uçak kiralanmıştır. Amfibik uçaklar ile gelişmiş helikopterlerimiz ile yangınla mücadelede zaafiyeti ortadan kaldırmaya çalıştık. Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan ve son anda İran'dan gelen uçaklarla sayımız fiilen artmıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanan mahalleleri, yangının seyrini ve ilerlediği alanları gösterdi.

Duruma ilişkin bilgi alan Erdoğan, ardından kameraların karşısına geçerek şu açıklamaları yaptı:

"50 MİLYON TL ÖDENEK GÖNDERİLDİ: Yangından etkilenen tüm alanlar afet bölgesi ilan edildi. Acil ihtiyaçları karşılamak için 50 milyon TL ödenek gönderildi. Bu yardımın dışında kira yardımı yapılacak, tarım, hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak. Afet bölgesinde vergiler ertelenecek. SGK primleri ve esnaf kredileri, tarım kredileri, borçları ertelenecek.  Faizsiz esnaf kredisi ve KOSGEB acil desteği verilecek. 1 ay içinde inşaata başlanacak. 1 yıl içerisinde hedef, kırsal mahallelerdeki ve tüm afet bölgesindeki evler yöresel mimariye uygun, ahırıyla, deposuyla tamamlanacak.

HİÇBİR VATANDAŞIMIZI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ: Yangın söndürme faaliyetini geniş bir ekiple sürdürüyoruz. 3 gündür maruz kaldığımız yangın faaliyeti nedeniyle özellikle Manavgat halkına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Devletimiz tüm kurumları ve imkanlarıyla çalışmaktadır. Yapılan ilk tespitlere göre 16 mahalle yangından zarar görürken 6 mahalle boşaltılmıştır. Hasar gören bina ve konutlarla ilgili tespitler sürüyor. Eşyalarla ilgili hasar tespit çalışması tamamlandı. Böyle dönemler birliğe, kardeşliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlardır. Tıpkı deprem ve sel felaketlerinde zarar görenler gibi yeni konutlar inşa edeceğiz. Milletimiz müsterih olsun. Hiçbir vatandaşımız mağdur etmeyeceğiz.

UÇAK KONUSUNDA SIKINTININ TEMELİ THK: Yanan alanlar başka amaçla kullanılamaz ve tekrar ağaçlandırılır. Elbette yanan her yeri daha fazlası ile tekrar ağaçlandırmak bizim görevimizdir. Kardeşliğe dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlardır bu tip zamanlar. Yangınların çoğu kontrol altına alınmıştır. Son attığımız adımlarla müdahale yapan 6 uçak 13 uçağa çıkarılmıştır. Bu mücadeleyi hassas bir şekilde yürütmek mecburiyetindeyiz. Yangınla mücadelede uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi THK'nin filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır. Buna rağmen 2021 yılında da artık hurda görünümüne bürünen bu uçaklardan üçü ile 18 helikoter THK ortaklığındaki bir şirketten kiralanmıştır. Amfibik uçaklar ile gelişmiş helikopterlerimiz ile yangınla mücadelede zaafiyeti ortadan kaldırmaya çalıştık. Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan ve son anda İran'dan gelen uçaklarla sayımız fiilen artmıştır. Bilhassa İHA’lar yangın tespiti ve büyümeden kontrol altına alınması konusunda bize büyük imkanlar sağladı. İHA’lar sayesinde geçen yıl 232 yangını büyümeden söndürmüştük. Filomuzu güçlendirmeye devam edeceğiz.

YENİDEN AĞAÇLANDIRMA İLK YAĞMURLA BAŞLAYACAK: Orman teşkilatımız dünyanın en iyilerinden olarak bilinir. Herkesi gerektiğinde şehitler verme pahasına ormanlarımızı koruyan bu teşkilatımızın mücadelesine saygı duymaya davet ediyorum. Bugün de birileri yüreklerindeki yangını kendi kısır çekişmelerine meze yapmanın gayreti içine düşmüştür. Bu siyaset konusu yapılabilecek bir mesele değildir. Sosyal medyada yürütülen fitne, fesat, bozgunculuk faaliyetlerine kimse itibar etmemelidir. Gün dayanışma ve el birliği ile üstesinden gelme günüdür. Yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasına ilk yağmurlarla birlikte başlanacaktır.

Bölgemizde ve diğer yerlerdeki yangınlarla ilgili sabotaj şüpheleri bizi de rahatsız ediyor. Emniyet, jandarma, istihbarat yangın çıkan yerlerdeki her işareti, emareyi, bilgiyi değerlendirerek soru işaretlerini giderecektir. Şayet bu vatanı ateşe verecek kadar ülkemize ve milletimize ihanet içine girenler varsa onların yakasına yapışıp en ağır şekilde cezalandırılmalarını sağlamak da boynumuzun borcudur."