Erzurum’da bir kuran kursunda 8 çocuğa cinsel istismar suçundan 119 yıl hapis cezası verilen sanığın, istinaf mahkemesinin mağdur çocukların duruşmaya getirilerek dinlenmediği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozması üzerine Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmasına başlandı. Mağdur çocukların avukatı ve Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği üyesi Nilda Baltalı, “Biz bu dosyaların birleştirilmesini ve çocukların defalarca örselenmemesi için çocukların dinlenmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Amacımız tabii ki çocukları daha fazla mağdur etmemek” dedi.

Erzurum’da bir kuran kursunda geçen yıl mayıs-ekim ayları arasında 12 yaşından küçük 8 çocuğa istismarda bulunan sanığa “nitelikli cinsel istismar” ve “çocukları hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 119 yıl 6 ay hapis cezası verildi. İstinaf Mahkemesi ise sanığın itirazı üzerine mağdur çocukların duruşmaya getirilerek dinlenmediği gerekçesiyle kararı bozdu. Bunun üzerine yerel mahkeme, mağdur çocukların duruşmaya getirilerek yeniden dinlemesine karar verdi. Failin bugün eziyet ve işkence suçlamasıyla Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmasına başlandı.

Davayı takip eden ve mağdur çocukların avukatlığını üstlenen Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği avukatları, ilgili karara itiraz ederek mağdur çocukları mahkemeye götürmedi. Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği avukatları, duruşmanın ardından Erzurum Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı. Avukat Nilda Baltalı konuyla ilgili şunları dile getirdi:

“BİZ DOSYALARIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ VE ÇOCUKLARIN DİNLENMESİNDEN VAZGEÇİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

“Erzurum kuran kursunda takip ettiğimiz istismar ve işkence suçlarından yargılanan sanıklar için bugün yine adliyeye geldik. Şikayetçi olduğumuz dosyalardan biri silahla tehdit ve çocuğa karşı eziyet suçlarından asliye ceza mahkemelerinde görülüyor. Biz bu dosyaların birleştirilmesini ve çocukların defalarca örselenmemesi için çocukların dinlenmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Mahkeme talebimizi kabul etti. İstinaf mahkemesi bundan sonra çocukların dinlenip dinlenmeyeceğini ayrıca istismar dosyasıyla diğer suçlardan açılan dosyaların birleştirilip birleştirilmeyeceğine karar verecek. Amacımız tabii ki çocukları daha fazla mağdur etmemek ve soruşturma evresinde alınan kamera kaydı ile sosyal hizmet uzmanları, psikologlar tarafından alınan ifadelerinin geçerli olmasını sağlamak.”