Haber: Berkay VAROL - Kamera: Aşkın ÖZDEMİR 

Erzurum’da esnaf, çiftçi ve yurttaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, izlenimlerini ANKA’ya değerlendirdi. Erzurum'da yurttaşların en çok tarım, hayvancılık ve istihdamdan sorunlarından yakındığını aktaran İlgezdi, "Bir turizm cenneti Erzurum. Kayak merkezleri olsun, kadim kültürü... Turistik geziler açısından yoğun olan bir ilimiz. Bunlara da baktığımızda iyi değerlendirilmemiş. Doğru değerlendirip halkın refahına hizmet edecek bir noktada evirilememiş. Halktaki tablo bu. Artık parti ayrımı yapmadan, 'ayrıştırmadan nefes almak istiyoruz, yeter, kurtarın bizi artık' diyorlar" dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi başkanlığında, CHP milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri ve bölgedeki Meclis üyelerinden oluşan heyet, Erzurum'da halkın sorunlarını dinledi. 

Esnafı, üreticileri, sokaktaki yurttaşı dinleyen CHP'li İlgezdi, ANKA Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı. İlgezdi şunları söyledi:  

"ERZURUM'DA ÜNİVERSİTE VARKEN BİRÇOK İLDE YOKTU" 

“Erzurum'u ihmal edilmiş, yetim bırakılmış gördük. Bunu samimiyetle söylüyorum. Ben bu toprakların çocuğuyum. Çocukluğumda hatırladığım Erzurum'dan çok daha geride kalmış bir Erzurum var. Oysa devletin en önemli alanlarının olduğu bir yerdi. Atatürk Üniversitesi... Birçok ilde üniversite yoktu, Erzurum'da olduğu dönem. TRT ile ilgili genel müdürlük düzeyinde, Erzurum Radyosu'nu dinlerdik çocukken. Bu kurumların kurulması aslında Cumhuriyet'in Erzurum için en özel donelerinden olduğunu ifade etmek isterim. Şu an geçmişe göre, hem tarım hem hayvancılık hem çimento fabrikası, diğer üretim alanları olsun oldukça kısıtlandığı net, bu tabloyu görüyoruz." 

"HALK AŞ, İŞ İSTİYOR, GELECEĞE DAİR UMUT İSTİYOR"

Erzurum'a 60'tan fazla CHP milletvekili, Parti Meclisi üyesi, Yüksek Disiplin Kurulu üyesi ile birlikte geldiklerini anımsatan İlgezdi, şöyle konuştu:

"Bunlardan 43'ü milletvekili, 7'si Parti Meclisi üyesi, 1'i Yüksek Disiplin Kurulu üyesi, 14'ü de bu bölgenin Meclis üyelerinden. Büyük bir ekiple Erzurum'un tüm ilçelerini gezdik. Bütün ilçelerimizde vatandaşlarla görüşme yapıldı. Bunlar rapor olarak birleştirilecek. Ama halk umutsuz. Halk aş, iş istiyor, geleceğe dair umut istiyor. Aslında Türkiye coğrafyasının her yerinde olan tablo, ne acı ki burada da var. Yeter artık diyor." 

"BURADA DA TARIM ÇOK KÖTÜ DURUMDA"

Üreten Erzurum'un, üretmeyen Erzurum'a dönüştüğünü gördüğünü söyleyen İlgezdi, şunları söyledi:

"Tarım bitmiş, çiftçilerimiz… Belli kurumlarla buluştuk. Zira halkla da birebir görüşmelerimizde, özellikle bu yıl tümden bir kuraklık söz konusu, ama süreç içinde azalan, şimdi de yok olan tarım var. Çiftçi desteklenmiyor. Traktörünü tamir bile ettiremiyor. Geçenlerde bir haberde okumuştum, o kadar çok sayıda traktör satışa çıkmış ki aslında bu çok iyi ifade ediyor Türkiye'nin bu anlamdaki tablosunu. Tıpkı diğer tüm ekilen, biçilen illerimizde olduğu gibi burada da tarım çok kötü durumda."

"AYRIŞTIRMADAN NEFES ALMAK İSTİYORUZ, YETER KURTARIN BİZİ ARTIK' DİYORLAR"

CHP'li İlgezdi, tarım gibi hayvancılığın da Erzurum'da benzer bir durumda olduğunu söyledi. İlgezdi, şöyle konuştu: 

"Hayvancılıkta da tamamen bitmiş bir tablo görüyoruz. Mesela Erzurum'un balı meşhurdur. Çiftçi, arıcılar diyor ki, 'çiçek bal yapmadı, arı çiçeğe konmadı.' Böyle tanımlıyorlar. Erzurum'un balı tüm Türkiye'de meşhurdur. Bununla birlikte çok yoğun bir genç nüfus göçü var. Bu da çok acı bir tablo. Genç bir nüfus bir ilden göçüyorsa aslında yetim olduğunun en büyük göstergesidir. Niye genç nüfus göçüyor, işsizlik var, üretmemek var. Öteki taraftan bir turizm cenneti Erzurum. Kayak merkezleri olsun, kadim kültürü... Turistik geziler açısından olsun, yoğun olan bir ilimiz. Bunlara da baktığımızda iyi değerlendirilmemiş. Doğru değerlendirip halkın refahına hizmet edecek bir noktada evirilememiş. Halktaki tablo bu. Artık parti ayrımı yapmadan, ‘ayrıştırmadan nefes almak istiyoruz, yeter, kurtarın bizi artık’ diyorlar." 

"BİZ BU SORUNLARINI ÇÖZMEYE ZATEN TALİBİZ"

Erzurumluların, heyete; en çok tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunlarını anlattıklarını belirten İlgezdi, şunları söyledi:

"Çok mağdurlar. Hem destek lazım hem borç ertelemeleri gerekiyor. En yoğun bununla ilgili yardım istediler. Bir de gençlerin işsizlikten dolayı sıkıntılarını anlatıp, göçe üzüldüklerini, kendi topraklarıyla bir bağı kalmayacak bir kuşağa evrildiğinden en çok, bize yakındılar. Ama biz bunları çözmeye zaten talibiz. Bununla ilgili somut adımları Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, halkımızla paylaşmıştır, paylaşacaktır da. Aslında bugünkü görüşmelerimiz bizlerin onları dinlemesi üzerineydi. Var olan çözüm önerimizin üzerine daha fazlasını katarak, eksiklikleri tamamlayarak bir yol yürümek hedefliydi. Önümüzdeki günlerde tekrar Erzurum'da olacağız."

ERZURUM'DA "Z KUŞAĞI" İLE BİR ARAYA GELDİLER

CHP Heyeti, Erzurum'da çay bahçelerinde gençleri ziyaret ederek "Z Kuşağı" ile de bir araya geldi. Yurttaşlar, gençlerin yeterli istihdam sağlanamaması nedeniyle göç ettiklerini vurgularken; Erzurum'da fabrikaların açılmasını, tarım ve hayvancılığın desteklenmesini istedi.