ERDOĞAN ERİŞEN

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU) düzenlediği gençler ve kadınların tarımdaki rolü ve kooperatifçilik konularında, ‘Yöresel Ürünler, Gastronomi ve Kooperatifçilik’ temasıyla düzenlenen çalıştayın ikinci ayağı Ordu/Giresun Bahçeşehir Koleji Enver Yücel Kampüsü’nde başladı.

İki gün sürecek etkinliğin açılışı Ordu’daki kadın kooperatiflerinin kolej içinde açtıkları yöresel ürün ve yemeklerin yer aldığı stantların gezilmesi ile yapıldı. Etkinliğe Ordu Valisi Tuncay Sonel, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Bahçeşehir Eğitim Kurumları Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu katıldı.

REKTÖR KARADENİZ: “HEDEF DÜNYA MARKASI”

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz açış konuşmasında sürdürülebilir gıdanın yolunun akıllı tarımdan geçtiğini belirterek, bunda da kadınların öneminin büyük olduğunu söyledi. Karadeniz, “Bu proje ile en büyük hayalimiz; alın terinizi bir dünya markası haline getirip, dünyaya pazarlamaktır” dedi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da kadının üretimdeki yerine dikkati çekerek, bu projenin temelinde cinsel eşitsizliğe katkı yattığını söyledi. Kadınların başarısının kendi başarıları anlamına geleceğine de vurgu yapan Gutu, “Kadınları güçlendirerek ve kooperatifler çatısı altında örgütleyerek, akıllı tarım, dijital tarım ve sürdürülebilir tarım alanlarında tecrübe kazandırarak üretime katmak istiyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN GÜLER: “TÜRKİYE MODELİ ÇIKABİLİR”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler de konuşmasında bu projenin Türkiye genelinde bir kadın harekatına dönüşebileceğine inandığını belirterek, şunları söyledi;

“Gıda hayatın vazgeçilmez bir parçası. Önemli bir de gelir kaynağı. Her şeyden önemlisi de kadınların üretime katılması ile gıdada dışa bağımlılıktan kurtulmuş oluruz. Biz belediye olarak da iki yıldır üreten kadınlarımızı destekliyoruz. Bu projeden de bu anlamda bir Türkiye modeli çıkacağını umuyorum.”

VALİ SONEL: "BİR YILDA 13 KADIN KOOPERATİFİ KURULDU"

Ordu Valisi Tuncay Sonel de kadınların üretime daha fazla katılması için Ordu’da son bir yılda 13 yeni kadın kooperatifi kurulduğunu belirterek, “Karadeniz insanı hem çalışkan hem de misafirperverdir. Bu çalışkanlığı üretimde daha da aktif hale getirmek istiyoruz. Bu nedenle bu tür projeleri hem çok önemsiyor hem de destekliyoruz. Bu projenin uygulayıcıları FAO ve Bahçeşehir Üniversitesi ekibine, özellikle de sevgili dostum Enver Yücel’e teşekkür ediyorum, kutluyorum. Projeye her türlü desteği vermeye ve aktif olarak içinde yer almaya devam edeceğiz” dedi.

SELIŞIK: “5 BİN KADINA ULAŞILDI”

FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da konuşmasında kadın liderliğinin önemine işaret ederek, Covid-19 Dünyasında eşit bir geleceğe ulaşmak istediklerini söyledi. Türkiye’de kadın emeğinin öne çıkarılmasına yönelik düzenledikleri projeler kapsamında bugüne kadar 5 bini aşkın kadına ulaştıklarını belirten Dr. Ayşegül Selışık, şöyle devam etti;

“Bu proje kapsamında da 10 ilde, 16 yeni kadın kooperatifi kuruldu. Bu proje ile aslında var olan Anadolu’nun kadın gücünün önünü açıyoruz. Onları üretimde de ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Kadının kendi ayaklarının üzerinde durması, aile bütçesine katkı sunmasını amaçlıyoruz.”

Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Canan Sokullu ise Tarım ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri isimli sunumunda, tarladan pazara, pazardan sofraya kadar kadının emeğine dikkat çekti.

Programa katılan Türk Halk Müziği sanatçısı Ümit Tokcan da katılanlara mini bir konser verdi.

Atölye çalışmalarına geçilmeden verilen arada, kadın kooperatifi üyelerinin hazırladıkları ürün ve yöresel yiyeceklerin bulunduğu stantları gezen protokol mensupları yöresel yemekleri de tattı. 

FOTOĞRAF DÖKÜMÜ SIRASIYLA:

1- Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz

2- BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu

3- Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler 

4- Ordu Valisi Tuncay Sonel

5- FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık

6- Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Canan-Sokullu (konuşma yok)

7- Türk Halk Müziği sanatçısı Ümit Tokcan

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu Valisi Tuncay Sonel ve Enver Yücel Stantları Gezmesi

* Stantlardan Genel Görüntüler