Ünlü finans uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan Buca Metrosu projesi için sağlanan 125 milyon Euro'luk kredinin detaylarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e sordu. Twitter'de yaklaşık 2,5 milyon takipçisi bulunan Demirtaş, aldığı yanıtın ardından kredi koşullarını överek, Başkan Tunç Soyer'i tebrik etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla inşa edeceği Buca Metrosu için 125 milyon euro'luk ilk kredi sözleşmesi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzalandı. İmza sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından, “Başardık! Buca Metrosu’na ilk kazmayı vuruyoruz. İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan projemiz için 125 milyon avroluk ilk kredimiz onaylandı” açıklamasını yaptı.

Soyer’in açıklamasını paylaşan ünlü akademisyen ve finans uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise “Kredi koşullarını görebileceğim bir yer var mı? İncelemek istiyorum” dedi.

Prof. Dr. Demirtaş’a bizzat yanıt veren Başkan Soyer, şunları söyledi:

"Özgür Bey merhaba, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Üçyol-Buca Metro Projemiz için EBRD ile imzaladığımız kredi sözleşmemiz 125 Milyon Euro 4 yıl anapara geri ödemesiz, toplam 12 yıl vadeli olup, 6 aylık Euribor + yüzde 3.20 faiz oranı bulunmakta.

Geçen mayıs ayı içinde Üçyol-Buca Metro Hattı kapsamında Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 milyon euro olmak üzere toplam 250 milyon euro tutarında yetkilendirme anlaşması imzaladık.

Önümüzdeki günlerde Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de bir yetkilendirme anlaşması imzalamayı planlıyoruz. Kredi süreçlerimizdeki her adımımızı şeffaf belediyecilik anlayışımız ile vatandaşlarımızla paylaşmaktayız. İyi günler dilerim."

"MÜKEMMEL ORAN..."

Başkan Soyer'in yanıtının ardından, Twitter'de yaklaşık 2,5 milyon takipçisi bulunan Prof. Dr. Demirtaş, şu mesajı paylaştı:

"Sevgili Tunç bey, öncelikle yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Mükemmel bir oran ile borçlanmışsınız. İki tane olumlu nokta var. Birincisi + 3.20 oldukça düşük bir faiz. İkincisi Euribor anlamında zamanlamanız çok iyi. Diğer belediyelerin de aynı şekilde hızlı davranmasını dilerim. Sizleri tebrik ederim. Sevgiler."