Orman Genel Müdürlüğü’nün, orman yangınlarını tespit etmek için Baykar Savunma'dan aldığı 4 İHA'yı gündeme getiren CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, "Görevi yangın tespit, müdahale ve söndürme süresini kısaltmak olan İHA’lar ciğerlerimiz yanarken havada mıydı?" diye sordu.

Baykar Savunma tarafından geliştirilen ve üretilen İHA sistemi Bayraktar TB2 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın envanterine girdiği, 17 Haziran 2020'de açıklanmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konu ile ilgili olarak, “Orman yangınlarını tespitte bu yıl ilk defa İHA’lardan faydalanmaya başlıyoruz” demişti.

Baykar Savunma'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise, “Milli İHA’mız Bayraktar TB2, güvenlik ve insani yardım görevlerinin ardından orman yangınlarıyla mücadelede de görev alacak. Bayraktar TB2 İHA, 7/24 uçarak yangın tehlikesine karşı 3,5 milyon hektarlık orman alanını gözetleyecek” ifadelerine yer verilmişti.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından bir yıl önce hizmete alınan İHA'ları gündeme getiren CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, kişisel Twitter hesabından şunları paylaştı:

"Orman Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanının dünürü Özdemir Bayraktar'ın sahibi, damadı Selçuk Bayraktar’ın Teknik Müdürü olduğu Baykar Savunma'dan Antalya, Muğla için saati 7 bin 800 TL’den, Manisa içinse saati 13 bin 200 TL’den İHA kiraladı. Her biri toplamda 1530 saat garanti uçuş yapacak İHA'lar için vatandaşın cebinden 44 milyon 69 bin TL çıktı.

O zaman sorularımızı soralım: Görevi yangın tespit, müdahale ve söndürme süresini kısaltmak olan İHA’lar ciğerlerimiz yanarken havada mıydı? Yangınların çıktığı saatlerde İHA’lar neredeydi? Antalya, Muğla ve Manisa’da İHA’ların kullanacağı Star Safir 380 HD kamerasını neden Orman Genel Müdürlüğü karşıladı? İhale şartnamesinde Adana da varken, Baykar Savunma bahsi geçen kamera maliyetini karşılamamak için mi Adana’ya teklif vermedi?"