ÖZGÜR EREN YILMAZ

Gençlerle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, “Sizce özel sektörde iş bulabilmek için hangisi daha gereklidir” sorusuna gençlerin yüzde 29.9’u “Yetenekli olmak”, yüzde 70,1’i “Yüksek mertebede tanıdıkları olmak” yanıtı veriyor.

“Sizce özel sektörde iş bulabilmek için hangisi daha gereklidir” sorusuna gençlerin yüzde 29.9’u “Yetenekli olmak”, yüzde 70,1’i “Yüksek mertebede tanıdıkları olmak” yanıtı verdi. Bu soruya “Yetenekli olmak” yanıtı verenlerin oranı Cumhur İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 32,4, Millet İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 25,5 oldu.

Kamuda ise yeteneğin önemli olduğunu düşünen gençlerin oranı yüzde 21,5’e düştü. İş bulabilmek için “yüksek mertebelerde tanıdıklara sahip olmanın” yetenekli olmaktan daha önemli olduğunu düşünen kadınların oranı erkeklerden anlamlı şekilde düşük. Bu fark özel sektör için 12,1; kamu için 5,4 oldu.

ÜNİVERSİTE MEZUNU GENÇLERE GÖRE DİPLOMA İŞ BULMADA AVANTAJ GETİRMİYOR

Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 47,6’sı yüksek eğitimin iş bulmada avantaj sağlamadığını düşünüyor. Yüksek eğitimin iş bulmada avantaj sağladığını düşünenlerin oranı ise yüzde 20,8. Yüksek eğitimin iş bulmakta avantaj sağladığına yönelik inanç eğitim düzeyi arttıkça azalıyor. Yükseköğretim mezunu gençlerin yüzde 57,3’ü yüksek eğitimin iş bulmada avantaj sağlamadığını düşünüyor.

"ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAK YERİNE ZENGİN OLMAK"

Ayrıca, gençlerin yüzde 82’si ‘zengin olmayı’ ‘üniversite mezunu’ olmaya tercih ediyor. Araştırma sonuçlarına göre, gençler arasında eğitim düzeyi arttıkça eğitimli olmanın cazibesi, zengin olmaya göre azalıyor.  “Seçme şansınız olsa hangi ailede dünyaya gelmek isterdiniz” sorusuna ise ankete katılan gençlerin yüzde 55’i zengin bir aile, yüzde 45’i ise “eğitimli bir aile” cevabı veriyor.

GENÇLERİN YÜZDE 70’İ ‘KEŞKE AVRUPA’DA DOĞSAYDIM’ DİYOR

CHP İstanbul Gençlik Kolları tarafından Aksoy Araştırma’ya Türkiye genelinde yaptırılan araştırmaya göre; gençlerin yaklaşık yüzde 70’i Türkiye dışında bir Avrupa ülkesinde doğmuş olmayı tercih ediyor. Bir Avrupa ülkesinde doğmuş olmayı tercih ettiğini söyleyen gençlerin yaklaşık yüzde 60’ı ise bunun nedenini “daha iyi yaşam koşulları” ile açıklarken, yüzde 13,5 “özgür yaşam” yüzde 12,7 “iyi eğitim” dedi.

57,1’E GÖRE EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ

Gençlerin yüzde 57,1’i Türkiye’nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu düşünüyor. Bunu sırasıyla yüzde 17,8 ile Covid-19, yüzde 9,6 ile eğitim takip ediyor. Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu soruldğunda ise gençlerin yüzde 44’ü “hayat pahalılığı” derken yüzde 29,5 “işsizlik”, yüzde 13,4 “enflasyon” diyor.

CHP GENÇLERDE 'BİRİNCİ PARTİ'

Araştırma sonuçlarına göre, 2018 Milletvekili Genel Seçimleri’nde gençlerin yüzde 37,7’si AKP’ye, yüzde 24,4’ü CHP’ye, yüzde 9,5’i MHP’ye, yüzde 6,3’ü İYİ Parti’ye, yüzde 2,5’i HDP’ye ve yüzde 1,8 diğer partilere oy verdiğini belirtti. Gençlerin yüzde 18’i ise oy kullanmadığını söyledi.

Aynı araştırmada “Bu Pazar Günü Yapılacak Seçimdeki Oy Tercihleri” sorulduğunda ise oranlar şöyle; yüzde 27,8 CHP, yüzde 25,4 AKP, yüzde 7,3 İYİ Parti, yüzde 7 MHP ve yüzde 2,6 HDP. Oy kullanmayacağını belirten gençlerin oranı yüzde 7,4, kararsız olanların oranının ise yüzde 15,5 oldu.

Siyaseti “sık takip ediyorum” ve “çok sık takip ediyorum” diyen gençlerin oranı yüzde 48,2 iken, siyaseti takip etmediğini söyleyen gençlerin oranı yüzde 18,7 olarak ölçüldü. “Siyaseti takip ediyorum” diyen gençlerin oranı Cumhur İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençlerde yüzde 44,7; Millet İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 59,9. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 45,1’i kendisini bir siyasi partiye yakın gördüğünü söylerken, bir siyasi partiye üye olduğunu söyleyen gençlerin oranı yüzde 8,8’de kalıyor.

GENÇLER SOSYAL HAYAT ÜZERİNDE SİYASİ BASKI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Sosyal hayat üzerinde siyasi baskı olduğunu düşünen gençlerin oranı yüzde 59,4 olarak ölçülürken, bu oran Millet İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 73,6 Cumhur İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 50,3.

“KANUNLAR HERKES İÇİN EŞİT UYGULANMIYOR”

Araştırmaya göre gençlerin yüzde 64,6’sı kanunların herkes için eşit uygulanmadığını söylüyor. Bu oran Millet İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 77,1 Cumhur İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 56.

MİLLET İTTİFAKINA OY VEREN GENÇLER SİYASİ PAYLAŞIM YAPMAKTAN KORKUYOR

“Sosyal medyada siyasi konular hakkında düşüncelerinizi paylaşırken başınıza bir şey gelmesinden korkuyor musunuz?” diye sorulduğunda, gençlerin yüzde 46,2’si “korkuyorum” 23,4’ü “korkmuyorum” yanıtı verdi. Sosyal medyada siyasi paylaşım yapmaktan korktuğunu söyleyen gençlerin oranı Millet İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 61,4 Cumhur İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 35,6.

TÜRKİYE’DE FIRSAT EŞİTLİĞİ OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER YÜZDE 12,1

Türkiye’de gençler için fırsat eşitliği olduğunu düşünen gençlerin oranı yalnızca yüzde 12,1. Türkiye’de fırsat eşitliği olmadığını düşünen gençlerin oranı ise Millet İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 7,5; Cumhur İttifakı’na oy verdiğini söyleyen gençler içinde yüzde 18,3.