Çiftçilerin borçlarının 2026 yılına kadar ertelenmesi, faizlerin tamamen silinmesi ve bu süre içinde yeni kredi temin edilmesi için destek olunmasını isteyen CHP Milletvekili Gürer, bu yöndeki teklifinin TBMM’de beklediğini anımsattı.

YÜZDE 18 FAİZ 

Ömer Fethi Gürer, AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan teklifin çiftçilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Teklifle, 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle, borçları tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılmış olan çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan tarımsal kredi borçlarının yapılandırılmasının öngörüldüğünü ifade eden Gürer, şunları söyledi:

“Bu yapılandırma teklifi çiftçilerin beklediği bir yapılandırma değildir. Çünkü getirilen kanun teklifiyle 3 ay içinde Tarım Kredi Kooperatiflerine Başvuranların borçlarının yapılandırılacağı, ilk ödemenin Ekim-2021 tarihinde olmak üzere Ekim-2022 dönemine kadar ödemelerin yapılacağı belirtilmektedir. Burada AKP faizciliğini yine göstermiş, yüzde 12 ila yüzde 18 aralığında faizlerin işletilmesini bu teklifin içine koymuştur. Küçük aile tipi işletmelerin bu kadar yüksek faizi ödemeleri olası değildir. Çiftçilerin beklentisi bu değildir; beklenti 2026 yılına kadar borçların ertelenmesi ve faizlerin tamamının silinmesidir. Ancak AKP’nin getirdiği kanun teklifi faizlerin devam edeceğini gösteriyor.” 

“ÇİFTÇİNİN CANINDAN BAŞKA BİR VERECEĞİ KALMADI”

Çiftçilerin ürünlerinden bekledikleri geliri 2020 yılında sağlayamadığını ifade eden CHP’li Gürer’in açıklaması şöyle:

“Bu süreçte gelen tepkiler üzerine Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart 2021 tarihine kadar haciz işlemlerini durdurdu. Süre de birkaç gün önce doldu. AKP teklifi hafta içi komisyonda görüşülecek. Torba yasa teklifinde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasını içeren teklif ne yazık ki çiftçini rahatlatacak, nefes aldıracak bir teklif olmadı. Çünkü bu teklife göre faizler silinmediği gibi faiz artışına gidilerek yüzde 12 ila yüzde 18 aralığındaki oranlarla faiz uygulaması devam ediyor. Kredi faiz oranları yüzde 11’den yüzde 18’e, yüzde 5 olan oran ise yüzde 12’ye çıkarılırken ‘Yapılandırmaya esas tutarın; defaten ödenmesi halinde borcun tamamı, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden yüzde 30’u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödenir.’ İfadesi yer almaktadır. Biz bu faizlere karşı çıkacağız. Çiftçinin canından başka bir vereceği kalmadı. İçinde bulunduğumuz koşullarda çiftçi ürününü değerinde satamıyor. Bugün Niğde’de kilogramını 1 liraya mal eden üretici patatesi 25 kuruşa bile satamadı. Diğer ürünlerde de benzer sorunlar yaşanıyor. Üretim maliyeti sürekli artıyor. 9-10 ay önce 1800 lira olan üre gübresi bugün 3 bin 200 liraya satılıyor. Bu şartlarda üretim yapmaya çalışan çiftçinin borçları ne yazık ki katlandı. Çiftçiye yapılacak destekler diye dokunur olmalı. AKP’nin bir an önce faiz anlayışından vazgeçmesi gerekiyor. Verilecek destek çiftçiye nefes aldırmalı…”