Haber: CEM HAYAT-Kamera: FATİH NAZIM EFE

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki Hacı Bektaş Veli Anma Töreni’ne gelen yerli ve yabancı turistlere hediyelik eşya satan esnaf, önceki şenliklerde sabaha kadar uyumadan iş yaptıklarını, şimdi ise boş oturduklarını söyledi. Esnaf, "10 liralık bir malı 5 liraya almak istiyorlar. Buradan, insanların maddi olarak çok zor durumda oldukları belli oluyor. Biz, 10 yıl önce, bir hafta, 10 gün boyunca hiç uyumadan iş yapardık. Şu an ise bütün esnaf boşta oturuyoruz, satış yapamıyoruz" dedi.

Bu yıl ulusal çapta 58'incisi düzenlenen Hacı Bektaş Veli Anma Töreni ve etkinliklerine halk yoğun ilgi gösterdi. Ancak Hacı Bektaş Veli Müze'sinin bulunduğu alanda yer alan hediyelik eşya dükkanlarının sahipleri, bu yıl işlerin iyi olmadığını dile getirdi.

Bir esnaf, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, insanların alım gücünün kalmadığını belirterek, "Esnaf bitti. Bugün başladı bu kalabalık, bir haftadır buradayız ama bir şey yok yani. Şu anda gerçekten kimsede maddi olarak hiçbir şey yok. Gelen insanlar var ama herkes boş boş geziyor, alışveriş olarak bir şey yok. ‘Ne kadar’ diye soruyor; ‘5 lira’ deyince ‘Çok pahalı’ diyor mesela, alacak gücü yok” dedi.

Bir başka esnaf ise şöyle konuştu:

“Yıllardan beri biz burada esnaflık yapıyoruz. Fakat önceki yıllara göre işlerimizin hiç düzeni yok. Ne alım gücü var ne satım gücü var; insanlarda bir alışveriş heyecanı yok. Sürekli 10 liralık bir malı 5 liraya almak istiyorlar. Buradan, insanların maddi olarak çok zor durumda oldukları belli oluyor. Esnaflar arasında da ciddi anlamda büyük bir sıkıntı var. Şu an eski şenlikleri, anma törenlerini ciddi anlamda özlüyoruz. Biz, 10 yıl önce, bir hafta, 10 gün boyunca hiç uyumadan iş yapardık. Şu an ise ayın 21 ve 22’sine dikkat çekildi ama bütün esnaf boşta oturuyoruz, satış yapamıyoruz. Gerçekten çok zor durumdayız."