MEHTAP BELEN

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi; Halk TV’nin Kablo TV yayın hakkı ile ilgili 10 başvurusunun reddedilmesini, Sözcü TV’nin ise HD ve Kablo TV yayın hakkı başvurusunun gündeme alınmamasını TBMM gündemine taşıdı. Hakverdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; “RTÜK siyasi kararlardan bir an evvel vazgeçmeli, kuruluş felsefesi ve görev tanımı içerisinde tarafsız bir şekilde hareket etmelidir” açıklamasını yaptı.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi; Halk TV ve Sözcü TV’nin yayın hakkı başvurularını TBMM gündemine taşıdı.

Hakverdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde; Halk TV’nin son üç yılda yapmış olduğu 10 Kablo TV yayın hakkı başvurusunun reddedildiğini, Sözcü TV’nin ise HD ve Kablo TV Yayın hakkına dair yaptığı başvuruların henüz gündeme alınmadığını belirtti.

“RTÜK TARAFSIZ KİMLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR”

RTÜK’ün, kuruluş kanununa göre tarafsız olması gereken bir kurum olduğuna dikkat çeken Hakverdi, şu açıklamayı yaptı:

“Özellikle son yıllarda bu amaçtan oldukça uzaklaşmış ve aldığı kararlarla tarafsız olma kimliğini yitirmiştir. Her fırsatta muhalif kanallara cezalar yağdıran bu kurum, iktidara yakın kanallarda yapılan usulsüzlükler ve uygunsuz yayınlara göz yummaya devam etmektedir. RTÜK, 2021 yılının ilk yarısında iktidarı eleştiren yayınlar yapan kanallara toplamda 22 ceza keserken; iktidara yakın kanallara yönelik tek bir ceza kararı dahi alınmadığı görülmüştür. İktidara yakın olmayan kanallara toplamda 5 milyon TL para cezası kesilmiştir.

‘RTÜK, HAVUZ MEDYASINI GÖRMEZDEN GELİYOR”

Kurum, kendisine yapılan başvurularda, yayıncı kuruluşun iktidara yakınlığını baz alarak karar vermektedir. Uzun süredir Halk TV’nin Kablo TV’de yer alma talebi ve Sözcü TV’nin Kablo TV ve HD yayın yapma talebi, RTÜK tarafından çeşitli nedenlerle ya engellenmekte ya da gündeme dahi alınmamaktadır.

Halk TV’nin son 3 yılda yaptığı toplamda 10 Kablo TV Lisans başvurusu, RTÜK tarafından reddedilirken, Sözcü TV’nin de HD ve Kablo TV yayın hakkına dair yaptığı başvurular da henüz gündeme dahi alınmamıştır.

“BAŞVURULAR İVEDİLİKLE SONUÇLANDIRILMALI”

Kurum, başvuruları neden reddettiğini ve beklettiğini açıklamak zorundadır. RTÜK siyasi kararlardan bir an evvel vazgeçmeli, kuruluş felsefesi ve görev tanımı içerisinde tarafsız bir şekilde hareket etmelidir.”

CHP’li Hakverdi, Bakan Ersoy’dan şu soruların yanıtını istedi:

“. Halk TV’nin Kablo TV ve Sözcü TV’nin Kablo Tv ve HD yayın taleplerinde hukuki bir eksiklik var mıdır? Reddedilme gerekçeleri nedir?

. Halk TV ve Sözcü TV’nin başvurularında hukuki bir eksiklik yoksa, karar siyasi olarak mı alınmaktadır?

. Bakanlığınızca, bu başvurularda hukuki bir eksiklik yok ise, başvuruların ivedi bir şekilde sonuçlandırılmasına dair yaptığınız bir çalışma var mıdır?”