HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, zorla kaybetme iddialarına ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması, faillerin cezalandırılması ve kaybetme olaylarının önlenmesi için Meclis Araştırması istedi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Meclis’e zorla kaybettirme suçunun araştırılması için önerge verdi.

Gülüm, İHD Kayıplar Komisyonu’nun hazırladığı son rapora göre; “1990’lardan günümüze gözaltına alındıktan sonra kaybolan insan sayısının 940’tan fazla olduğunu, tespit edilen 253 toplu mezarda 4 binden fazla kişinin gömülü olduğunu” öne sürdü.

Gülüm, “Ancak özellikle OHAL bölgesinde kayıp yakınlarının tamamının resmi başvuruda bulunmadığı düşünüldüğünde gerçek sayı çok daha fazladır. Olayların gerçek boyutlarının çok daha korkunç olduğu ve çok geniş bir coğrafyada yüzlerce toplu mezarda gömülü kimliği belirsiz kayıp kişinin olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

Türkiye’de kayıp yakınlarının 27 Mayıs 1995’ten beri Cumartesi İnsanları olarak her hafta bir gün Galatasaray Meydanı’nda ve Diyarbakır’da Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde nöbet tuttuğunu anımsatan Züleyha Gülüm, “Zorla kaybetme; yaşama hakkını, işkence yasağını, kişi özgürlüğünü ve güvenliğini ve kayıp yakınlarının gerçeği bilme hakkını ihlal eden ağır bir insanlık suçudur. Dolayısıyla Türkiye’nin de bu olaylarla bir an evvel yüzleşmesi, kayıplara ne olduğunun ortaya çıkarılması, kayıp yakınlarının yaşadığı belirsiz sürece son verilmesi, siyasi sorumluların açığa çıkarılması ve faillerin cezalandırılarak kayıp yakınlarının adalet taleplerinin karşılaması amacıyla Meclis Araştırması açılması elzemdir” dedi.