Tamer Arda ERŞİN

İşten çıkarma yasağının uzatılması ile ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneklerinin günlük 100 lira olması için TBMM’ye yasa teklifi veren HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Yasa teklifini milletvekilleri kabul etmezse veya saraydan gelen talimat üzerine buna hayır oyu verilirse, bundan sonraki her türlü sosyal patlamanın veya intihar vakasının vebali boyunlarına olacaktır” dedi.

CHP Diyarbakır Milletvekili ve Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, TBMM’ye; kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ödeneği ve işten çıkarma yasağının yıl sonuna kadar uzatılması ve ödenek ücretinin günlük 100 lira olması için sunduğu yasa teklifini ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Paylan, bir süredir sahada yurttaşların sorunlarını dinlediklerini aktararak, yurttaşların en büyük sorunun geçim sıkıntısı olduğunu dile getirdi. Paylan, gençlerin durumuna dikkat çekerek, “Gençlerde büyük bir umutsuzluk gördük, Türkiye’de gittiğimiz her yerde” dedi.

Paylan, doğu bölgelerinde işsizliğin batıya oranla daha yüksek olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’nin en yoksul illeri. İşsizliğin en yüksek olduğu illeri. Türkiye’nin batısında geniş tanımlı işsizlik olarak baktığımızda her üç kişiden biri işsizdir. Doğu ve güneydoğu bölgelerinden her üç kişiden ikisi işsiz, bir kişi de geçim sıkıntısı yaşıyor” diye konuştu.

“AÇ VE AÇIKTA KALACAKLARIN SORUMLUSU KARARI ALACAKLARINDIR”

İşten çıkarma yasağının uzatılmaması durumunda 30 Haziran’ın ardından işsizliği artacağını bildiren Paylan, günlük 100 lira ödenek önerisinin de açlık sınırıyla orantılı olduğunu şöyle anlattı:

“Daha pandeminin etkileri en derin şekilde devam ediyor. İşini kaybeden milyonlarca yurttaşımız yeniden iş bulmadı. Bu yurttaşlarımızın hemen gelire ulaşma şansı da yok. Bu yurttaşlarımızı iktidar bir anda ekmeksiz ve gelirsiz bırakacak. Bunun sonucunda mevcut 10 milyon işsize milyonlarca resmi kayıtsız işsiz de eklenecek. Şu anda olan ekonomik sosyal kriz daha derin yaşanacak. Her gün intihar vakalarını biliyorsunuz. Bu intihar sayıları artacak. Milyonlarca ilave gelirsiz yurttaş oluştuğunda, bunlar yalnızca birey değiller, bu da yeni büyük bir sosyal, ekonomik kriz yaratılması anlamına gelmektedir. Aç ve açıkta kalacak yurttaşlarımızın vebali de bu kararı alacakların boynunadır.

“EN AZINDAN KARINLARINI DOYURABİLSİNLER”

Günlük en az 100 lira önerdik. Ayda 3 bin liraya tekabül ediyor… Aylık açlık sınırı 2 bin 900 liraya yaklaşmış durumda. 4 kişilik bir ailenin yalnızca karnını doyurması için günlük 94-95 lira ihtiyacı var. Bu açıdan biz 100 lira asgari rakam koyduk ki en azından yurttaşlarımız karınlarını doyurabilsinler.

“VEBALİ BOYUNLARINA”

Yasa teklifini milletvekilleri kabul etmezse veya saraydan gelen talimat üzerine buna hayır oyu verilirse, bundan sonraki her türlü sosyal patlamanın veya intihar vakasının vebali boyunlarına olacaktır. Çünkü vatandaş için bıçak kemiğe dayanmıştır.”

Paylan; yurttaşlarla yaptıkları temasta kendilerine en çok ekonominin büyümediğini dile getirdiklerini aktararak, “Yurttaşlar en çok ‘Ekonomi büyüyor’ cümlesine öfkeleniyorlar. ‘Bizim ekonomimiz küçüldü’ diyorlar… İktidara buradan tavsiyemdir, ekonomi büyüdü demesinler. Yurttaşlarımıza baksınlar, yurttaşlarımızın ekonomisi küçülüyor” dedi.