Haber: DİLAN AYIRKAN-Kamera: ADEM KARABAYIR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, geçen ay hizmete giren ‘Müze Gazhane’nin sahnesini, eylül ayında Albert Camus'un Veba isimli romanından uyarlanan oyunla açacak.

İBB Şehir Tiyatroları’nın 2021-2022 sezonu repertuvarı, 2015'te başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlanarak Müze Gazhane adıyla kültür merkezine dönüştürülen tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Pandemi nedeniyle tiyatro sahnelerinin kapanması sürecini yaşayan İBB Şehir Tiyatroları, perdelerini eylül ayında açacak. İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen, "Zor bir dönem geçirdik, Şehir Tiyatroları olarak ‘Hep buradayız’ dedik. Sahnelerimiz açılınca ‘Buluşacağız’ dedik ve o buluşma zamanı geldi" dedi. 

Ergen, Müze Gazhane'deki sahnenin açılışının da Albert Camus'un Veba isimli romanından uyarlanan oyunu ile yapılacağını söyledi. Mehmet Ergen, "Veba ile kaybettiklerimize bir saygı duruşu da yapalım istedik. Ne zaman açılacağız, kapanacağız; bunları konuşmaktan ölen milyonlarca insanın anısına bir şey yapamamış olduk. Bu sahnenin açılışının böyle bir oyunla olmasını ben değerli buluyorum" diye konuştu. 

"ÇALIŞMALARIMIZ HİÇ BİTMEDİ"

Mehmet Ergen, yeni sezonda yer alacak oyunlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Zehir, Kısraklı Kadın, Geçit, Melek, Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikayesi, Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, prömiyerlerini yapabilmişlerdi. Oynayıp kapanmak zorunda kaldığımız oyunlardı bunlar, sezonda devam edeceğiz.

Antigone, İfigenya, Veba, Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık, Yaftalı Tabut, Beşamelli Tavuk, Herkes Sihirbaz Olacak, Kutlama, Öldün Duydun Mu, Hayat Der Gülümserim oyunları prömiyer yapacak. 

"CADI KAZANI, ŞEHİR TİYATROLARINDA İLK KEZ OYNANACAK"

Yeni sezonda Gypsy, Bando Ziyareti, Suikastçılar müzikalleri yer alacak. Bunlar Türkiye prömiyerleri. Bunlar dünyanın her yerinde oynamış, çok yetenekli ekiplerin yapabildiği büyük işler. Bu oyunlar sezon içerisinde hazırlıklarını tamamlayarak 2022 gibi prömiyerlerini yapacak.

Moby Dick, Cadı Kazanı, dünya repertuarının en önemli eseridir; şehir tiyatrolarında ilk kez oynanacak. Galileo oyunu en son 1975 yılında yapılmıştı; yine çok büyük bir klasiği şehir tiyatrolarına kazandırmış olacağız. Bunlar yeni sezon oyunları arasında yer alacak. 

Komedi olarak, Yatak Odası Komedisi olacak. Yerli klasiklerimiz arasında Maviydi Bisikletim, prömiyer yapacak. Turan Oflazoğlu, 90 yaşında aramızda. 2022 yılında Turan Oflazoğlu Festivali yaparak oyunlarını sergileyeceğiz. Deli İbrahim oyunu için prodüksiyon yapacağız.

Çocuk oyunu olarak Bekçi ile Postacı olacak.

Mart ayında Dünya Kadınlar Günü Haftası’nda, içerisinde Hamlet, Vanya Dayı, Cesaret Ana ve Çocukları, Umut olan bir sezon açıklamıştık. Bu oyunlar rafa kalkmadı. Ama kalabalık oyunlar, bulaşa yol açabilecek prodüksiyonlar. Biraz daha bekleyeceğiz."

BENNU YILDIRIMLAR: UMARIM SALGIN AZALACAK, NORMALE DÖNECEĞİZ

ANKA Haber Ajansı’nın mikrofon uzattığı oyuncu Bennu Yıldırımlar, pandemi koşullarında sahnelenecek oyunlara herkesi davet ederek, şunları söyledi:

"Yeni bir dönem, umarım bu hastalık ve salgın açısından her şey giderek daha da azalacak, daha normale döneceğiz diye ümit ediyorum. Geçen sezonun başında da böyle bir başlangıç yapılmıştı fakat biliyorsunuz hastalık epeyce ilerledi ve yaygınlaştı. Bu sene umudumuz, aşıların yaygınlaşması. Bizim heyecanlarımız bitmiyor, sanatla uğraşan insanların heyecanı biterse zaten onunla uğraşamıyor. Yeni bir sezon, hepimize hayırlı uğurlu olsun diyorum. Umarım bu hastalık ve salgın azalmaya devam eder, şiddetle bunu bekliyoruz, daha normal günleri özlüyoruz. Çeşitli kurallarla sahnelerimiz açılacak, yeni oyunlarımızla; hepinizi davet ediyoruz."

ŞÜKRÜ TÜREN: 16 AY KABUS GİBİ GEÇTİ

Oyuncu Şükrü Türen ise pandemi ile geçen 16 aylık süreçte yaşadıkları zorluklardan bahsederek şöyle konuştu:

"Çok mutluyuz, tiyatro seyirciyle yüz yüze, göz göze yapılan bir iş, biz başka bir şeyden anlamayız. İşte bu 16 aydır buna hasretiz. Zaman zaman her birimizin oynamadığı dönemler oluyor ama biliyorsun ki tiyatro devam ediyor. Çok zor geçti bu 16 ay, kabus gibi. Çok mutluyum. 16 ay gün saydık ve çok endişeliydik, bütün vatandaşlar, yurttaşlar gibi. Kayıplarımız oldu. Şimdi bir de başka bir şey var, böyle bir denk gelme nasıl olur bilmiyorum; ‘Hastalık Hastası’nı oynuyorum ben. Pandemiden önce bir fanteziydi, şimdi bu 16 ayın birikimiyle bu kadar yaşadıklarımızla ben 9 Eylül’de perde açtığımızda neyi oynayacağım, kafam karışık yani. Gerçekten hastalık hastası olmak üzereyim zaten, kolay oldu ama denk geldi işte. Bir de ayrıca mutluluğum o tabii ki bu oyunla açmak. Bu 16 aylık dönemde yeter ki bir şeyler yapılsın diye işte en az sayıda insanla daha küçük işler yapıldı. Ama burası Şehir Tiyatrosu, buna yakışır tabii ki her zaman. Daha önce bende bu işlerde yoğun olarak mesai sarf ettiğim için her zaman, ya bu bir kuşku değil, özellikle söylüyorum ama bunun konuşulması lazım, çünkü beklentileri yükseltmek lazım, bu oyunların adlarına layık bir şekilde sahnelenmesi, ortaya çıkması en büyük hedef olmalı."

"SEYİRCİLERİMİZ GÖNÜL RAHATLIĞI İLE SAHNELERİMİZE GELEBİLİR"

İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Ceyhun Ünlü de tiyatro sahnelerinde pandemi nedeniyle alınan tedbirlere değindi. Ünlü, gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"‘Kaldığımız yerden yeniden’ mottosuyla eylül ayında seyircilerimizle buluşmaya başlayacağız. Gerekli önlemlerimizi, tedbirlerimizi aldık; salgın nedeniyle yayınlanan tüm genelgelerde yer alan şartları sağlayarak izleyicilerimizi sahnelerimizde misafir edeceğiz. Bu önlemlere, tedbirlere değinmek gerekirse malumunuz, en son yayınlanan genelgede PCR testi zorunluluğu vardı, son 48 saat içerisinde yapılmış PCR testi zorunluluğu, bunu arayacağız ya da seyircilerimiz aşı kartlarıyla girişini yapabilecekler. Burada etkin olarak Hayat Eve Sığar, HES kodu üzerinden gerekli sorgulamaları ve bilginin doğruluğunu teyit edeceğiz. Sahnelerimizde her gün dezenfeksiyon işlemini gerçekleştireceğiz. Seyircilerimiz gönül rahatlığıyla sahnelerimize gelebilir, yine pandemi koşullarına uygun olarak bir dolu bir boş koltuk kapasitesini kullanım durumunda kalacağız. Bir dolu bir boş şeklinde seyircilerimizi misafir edeceğiz. Fuayelerimizde gerekli tedbirleri aldık, onların pandemiye uygun halde tüm iklimlendirmelerimizin filtrelerini yenileyerek, temiz hava koşullarını sağlayarak misafir edeceğiz, biz tedbirlerimizi, önlemlerimizi aldık seyircilerimizi bekliyoruz."

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

1.video: Detay görüntüler ve İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen'in konuşması

2.video: Oyuncular Bennu Yıldırımlar ve Şükrü Türen ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Müdürü Ceyhun Ünlü'nün konuşması