İstanbul Büyükşehir Belediye'nin (İBB) “Enerji Dönüşümü için AB: Batı Balkanlar ve Türkiye’de Belediye Başkanları Sözleşmesi Projesi” başvurusu olumlu sonuçlandı. Proje kapsamında AB, İBB’ye “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Planı”nın geliştirilmesi konusunda danışmanlık hizmeti verecek, 3 milyon Euro da hibe desteği sağlayacak.

İBB'den yapılan açıklamaya göre, “Enerji Dönüşümü için AB: Batı Balkanlar ve Türkiye’de Belediye Başkanları Sözleşmesi Projesi”; Arnavutluk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Sırbistan Cumhuriyeti ve Türkiye olmak üzere toplam yedi ülkede dört yıl sürecek.

BALKANLAR VE TÜRKİYE ARASINDA “SÜRDÜRÜLEBİLİR” İŞ BİRLİĞİ

Türkiye ayağı Litvanya’dan Merkezi Proje Yönetimi Ajansı (Central Project Management Agency – CPMA) koordinasyonuyla yürütülecek olan proje, enerji dönüşümünü sağlamayı ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda projeyle İBB ile birlikte Balkan ülkelerinde belirlenen şehirlerin belediyeleri, enerji, iklim hedefleri kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmeleri için desteklenecek. İBB'ye bu çerçevede danışmanlık hizmetinin yanı sıra 3 milyon Euro hibe verilecek.

"HİBE İSTANBUL’A BÜYÜK KAZANÇ GETİRECEK"

Proje hakkında görüşlerini paylaşan İBB Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka, “AB nezdinde kararlaştırılan hedefe - 2030 yılına kadar CO2 emisyonunu en az yüzde 40 oranında azaltma- paralel oranda sonuç almayı ve iklim değişikliği etkilerine karşı kentin dayanıklılığını artırmaya yönelik atılan somut adımlara uluslararası mekanizmayı dahil etmek üzere bu hibe İstanbul'a ve ülkemize büyük kazanç getirecektir” dedi.

İMAMOĞLU, İKLİM EYLEM PLANI VE YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFLERİNDEN BAHSETMİŞTİ

Ocak 2021’de gerçekleşen 2021 İklim Uyum Zirvesi’nde (CAS 2021) konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dirençli bir şehir olmak için, geleceğin sorunlarına bugünden kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler ürettiklerini belirterek "Bu bağlamda, ‘İklim Eylem Planı’ çalışmamıza devam ediyor ve akıllı şehir çözümlerine dayalı, çevre dostu, ulaşım altyapısı, gıda ve tarım politikaları ile atık ve uzun vadeli su yönetimi alanlarında sürdürülebilir çözümlere öncelik tanıyan İstanbul 2.0’ı tasarlıyoruz” açıklamasını yapmıştı.

İmamoğlu, Haziran 2020’de 10. IRENEC Uluslararası yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Konferansı’nın açılış konuşmasında ise “İBB olarak, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımı yolunda ilerlemeyi, çok öncelikli olarak hedefliyoruz" demişti.