UĞUR İSTANBULLU / DOĞANCAN İLEK / CEVAHİR TOPALOĞLU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün Artvin’de sel bölgelerini gezdi. Soylu, Arhavi ilçe merkezindeki derenin üstünün açılacağını açıkladı. Meteoroloji’nin uyardığı gibi yağış yoğun olsa da korkulan olmadı. Arhavi’de bir mahallede su baskını yaşandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Artvin Valisi Yılmaz Doruk’la Arhavi’de yaptığı incelemelerin ardından, eşya hasarları karşısında ödemelerin başladığını belirterek şunları söyledi:

“100 KİLOGRAMIN ALTINDA KALDI”

“Bugün bir yağış uyarısı meteorolojiden gelmişti. Bugün hem Rize Fındıklı’da, Artvin Arhavi’de, Hopa’da 100 kilogram değil ama 100 kilogramın altında; bulunduğumuz merkezde Arhavi) 87, Fındıklı’da 69, Hopa’da ise 57 kilogram yağış oldu.

Bizim afat olarak nitelendirebileceğimiz bir yağış değil ama burada ufak dere taşması ile karşı karşıya kaldık. Özellikle ana dere değil. Özellikle tüm ekibe teşekkür ediyorum. Özellikle huzurunuzda tüm ekiplere teşekkür ediyorum. Kapisre deresinde yırtılan yer iki gün içiresinde tahkim edildi. Dere çok yükselmesine rağmen taşmasına fırsat verilmedi.

"KAPALI DERELER CİDDİ RİSK OLUŞTURUYOR"

Şehir içindeki kapalı dereler, özellikle bu tip yoğun yağışlarda ciddi bir sorun oluşturuyor. Burada da küçük bir dere olmasına rağmen bir risk oluşturdu. Maalesef duvarı yıktı, aktı ve önemli bir alanı yine su bastı. Yaklaşık 50-60 santim gibi… Yine arkadaşlarımız müdahale ettiler.

Yine Rize Güneysu’da olduğu gibi burada da kapalı derenin üstünün açılmasına karar verildi. Aynı alanı dört kere beş kere su başmış. Yine aynı yöntemle basmış. Bu artık sürdürülebilir bir durum değil. Yine burada hem sağlıklı, aynı zamanda güvenilir aynı zamanda şehrin peyzajına da imkan sağlayacak katkı sağlayacak bir güzelliği oluşturan yine Güneysu’da yaptığımız gibi proje yapılacak.”

BOĞAZİÇİ MAHALLESİ SU ALTINDA

Bu arada Arhavi’de saat 15:00'de başlayan yağış önceki gibi sele dönüşmedi. Daha önceki selde yıkılan bir duvarın olduğu bölgeden taşan sular Boğaziçi Mahallesi'nde 56 evler girişini su altında bıraktı. 

RİZE PAZAR’DA DERE TAŞTI

Öte yandan Rize'nin Pazar ilçesine bağlı Balıkçılar köyünden akan dere yağan aşırı yağmur nedeniyle taştı. Taşkın nedeniyle Karadeniz Sahil Yolunda aksamalar meydana geldi. Yapılan müdahale ile yol kısa sürede trafiğe açıldı Karayolları ekipleri bölgede çalışma başlattı. Pazar ilçesinin yanı sıra Hemşin, Ardeşen Fırtına deresinde zaman zaman su taşkınları meydana geldi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

* Artvin Sel Görüntüleri

* Rize Sel Görüntüleri