Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koronavirüse ilişkin atılacak yeni adımları açıkladı. Erdoğan, illerde 100 bin kişiye düşen vaka sayısına göre adımların atılacağını duyurdu. İllerin risk durumları her iki haftada bir güncellenecek ve yeni duruma göre illerin konumu yeniden değerlendirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından koronavirüse ilişkin yeni adımları açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasına göre 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için düşük ve orta riskli illerde sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak, yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise sokağa çıkma süresi arttırılacak.

Tüm okul öncesi, ilkokul, 8. ve 12. sınıflar için 81 ilde yüz yüze eğitime başlanacak, yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerde yüz yüze sınavlar yapılacak.

Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurullarının düşük, orta ve yüksek riskli illerde 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.

Nikah ve düğünler düşük ve orta riskli illerde 100 kişiyi; yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmeyecek ve bir saati aşmayacak şekilde yapılacak. Kafe ve restoranlar yüksek riskli iller dışında saat 07.00 ile 19.00 arasında sınırlı olarak açılabilecek. Düşük ve orta riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması tamamen kalkacak, yüksek riskli ilerde ise devam edecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da illerin risk durumunu gösteren haritayı paylaşarak, “İllerimiz risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi. Buna göre normalleşme adımları uygulanacaktır. Tedbirli ve kademeli normalleşeceğiz” dedi.