İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye başkanları toplantısı için bulunduğu Konya’da gençler ile bir araya geldi. İmamoğlu çocuk gelişim bölümü okuyan genç kadınlara, “Biz 70’in üstünde kreş açtık İstanbul’da; 150’ye doğru gitmek istiyoruz ve bunun anlamı şu, 20 bin çocuk aslında. Türkiye’nin genelinde kreş inanılmaz bir ihtiyaç. Aslında dünya okul öncesi eğitimle hayata hazır başlıyor. Biz ise okul öncesi eğitim eksikliği ile hayata üç sıfır geriden başlıyoruz” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün Konya’da bir kafede gençlerle bir araya geldi ve gençler ile sohbet etti.  İmamoğlu’na CHP Gençlik Kolları Başkanı Gençosman Killik eşlik etti.

“BİZ 70’İN ÜSTÜNDE KREŞ AÇTIK İSTANBUL’DA; 150’YE DOĞRU GİTMEK İSTİYORUZ”

Çocuk gelişimi bölümü okuyan gençlere İmamoğlu, “Biz 70’in üstünde kreş açtık İstanbul’da; 150’ye doğru gitmek istiyoruz ve bunun anlamı şu, 20 bin çocuk aslında. Her sene bizden anaokuluna devam edecek. Muhteşem bir sayı ama İstanbul’da ihtiyaç duyan çocuk sayısının 600-700 bin olduğunu düşünüyoruz, 4-5 yaş grubundan bahsediyorum. Niye bunu söylüyorum? Türkiye’nin genelinde kreş inanılmaz bir ihtiyaç. Aslında dünya okul öncesi eğitimle hayata hazır başlıyor. Biz ise okul öncesi eğitim eksikliği ile hayata üç sıfır geriden başlıyoruz, mağlup başlıyoruz. Bunu tersine çevirmek için bu alanda ciddi yatırıma ihtiyaç var. Orada da size ihtiyaç var” dedi.

“BUGÜNÜN BİLGİ ÇAĞINDA BİZ ÇOK EKSİĞİZ”

Bir genç ise İmamoğlu’na, “Çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bebeklikten itibaren ilgileniyoruz çocuklarla” yanıtını verdi. İmamoğlu ise, “Dünya, üç yaştan dört yaştan itibaren sürecin içine giriyor ve ailenin çocuğunu alıyor ve eğitiyor. Hatta belki de bir çok yeteneği orada yakalıyor; sanat, yaratıcılık, teknik, başka becerileri orada yakalıyor. Bugünün bilgi çağında biz çok eksiğiz” diye konuştu. Başka bir genç de, “Aslında eğitim ailede başladığına dair kanı var ama şu anda aileler de bilinçli olmadığı için geleneksel olarak eğitim veriyorlar çocuklara” dedi.

“KREŞ EĞİTİMİ ALMIŞ ÇOCUKLAR DA İNANILMAZ BİR DEĞİŞİM GÖZLEMLİYORUM”

İmamoğlu ise şu açıklamayı yaptı:

“Eğitim ailede başlıyor doğru bir kavram. O neydi? Bir önceki yüzyılda ilkokula kadar ailede başlıyor doğruydu. O zaman böyle bir ihtiyaç tespit edilmemişti, dünya bu kadar hızlı değildi. Ama şimdi çağ değişti ve öyle bir eğitimi verme şansı yok ailenin. Ailenin verdiği başka bir eğitim var, çok güzel. Ailenin hissiyatı, ailenin genetiği, geleneği, yaşam biçimi bunlar çok güzel şeyler. Fakat dünya ile yarışabilecek bir nesil olabilmemiz için bizim de işi oraya taşımamız lazım. Kreş eğitimi almış çocuklar da inanılmaz bir değişim gözlemliyorum. Başladığı nokta ile geldiği nokta… Biz bazı çekimler yapıyoruz iki, iki buçuk yıldır -ki daha önce Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde açtığımız kreşler de vardı- olağanüstü… Onun için fırsat eşitliğine de döndürmek lazım. Bütün Türkiye’ye yaymak lazım, yoksa sadece imkanı olan gitsin ile olmuyor.    

Bu dönemde, bu kadar çocuk nüfusunun olduğu bir ülkede sizin alanınız bir ihtiyaç ama ona zemin hazırlamamız lazım. Size orada iş bulmamız lazım.”

Genç kadının, Konya’da bir hastanede çocuk gelişim polikliniğinde çocuk gelişim uzmanları ile görüştüklerini ve iki çalışan sayısının olduğunu belirtmesi üzerine İmamoğlu, “Bu bir tarafı, bu kreş meselesini başka bir yere oturtuyorum. O daha sürdürülebilir bir iş. Daha kalıcı bir kabiliyet kazandırıyor” karşılığını verdi.

İmamoğlu ayrıca, “Türkiye, özellikle OECD ülkeleri arasında kadının istihdama katılımında çok gerideyiz” dedi.