İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yakında açıklanacağını söylediği reform hedefleri için “Biz bunların ne olacağını görmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’ler konusunda da NATO’nun tutumunu anımsatan Büyükelçi, İngiltere’nin AB’den çıkışının ardından iki ülke arasında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) da kapsamlı olmadığını belirtti.

Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle video konferans yoluyla yaptığı toplantıda, Büyükelçi Chilcott ikili ilişkileri değerlendirdi. 

REFORMLARI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

Büyükelçi Chilcott, ülkesinin dünyada demokrasiyi desteklediğini belirtirken, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliği ve AB’ye aday ülke olmasının kendisi için de AB standartlarını istediğinin göstergesi olduğunu işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi, yargı sistemi ve demokrasi konusunda reform süreci olacağını belirten sözlerini anımsatan Büyükelçi, “Biz bunların ne olacağını görmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin bu alanlarda kendisini AB standartlarına getirmesini beklediklerini söyleyen Büyükelçi, bu çabaları destekleyeceklerini de ifade etti. AB’nin, katılım için Türkiye’ye yönelik birçok projeyi desteklediğini de anımsatan Chilcott, “AB’nin bu amaçları, İngiltere’nin Türkiye için istediklerinden farklı değil” dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENİRSE BİZ DE GÜNCELLERİZ

Büyükelçi, Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliğini (GB) güncellemesi halinde, İngiltere ile yaptığı Serbest Ticaret Anlaşması'nın güncelleneceğini belirtti. Türkiye ile İngiltere arasında 1 Ocak'ta yürürlüğe giren STA’nın insan hakları ya da çevre gibi konuları kapsamadığı için eleştirildiğinin anımsatılması üzerine Büyükelçi, bu tip konuların GB’de de yer almadığına işaret etti. Büyükelçi, AB ile yapılan anlaşmanın bu aşamaya gelmesi halinde, İngiltere ile anlaşmanın kapmasının da genişleyebileceğini belirtti:

"Sanırım daha geniş kapsamlı serbest ticaret anlaşması için müzakerelere başladığımızda bunun çok daha modern bir anlaşma olması için çalışacağız. O zaman bazı başka sorunlara da değinileceğini düşünüyorum ki bu sorunlar belli ki iki ülke halkları için de çok büyük önem arz ediyor."

İki ülke arasında imzalanan anlaşmanın kapsamının iki yıl içerisinde genişletilmesi bekleniyor.

RUSYA’DAN EKİPMAN ALMAMALI, KULLANMAMALI

İki ülkenin de NATO müttefiki olduğunu hatırlatan Büyükelçi, “Savunma ve savunma sanayii iş birliğini ikili ilişkilerin önemli bir parçası olarak görüyoruz” dedi. NATO içerisinde sadece Soğuk Savaş döneminden kalan ekipmanlar için Rus üretimlerinin kullanımı konusunda istisna olduğunu hatırlatan Chilcott, Türkiye’nin NATO müttefikleriyle iş birliği yapmasını istedi.

"Pozisyonumuz gayet açık. Umarız Türkiye gelecekte NATO müttefikleriyle savunma sanayi iş birliğine gider, Rusya'yla değil" diyen Chilcott, sözlerini şöyle sürdürdü:

“NATO’nun Rusya’dan teçhizat alımı konusunda bir doktrini var. NATO müttefikleri kendi aralarında bunu yapmamak konusunda anlaştı. Biz de İngiltere olarak NATO’nun pozisyonunu benimsiyoruz. NATO müttefikleri Rusya’dan ekipman almamalı, bu ekipmanı kullanmamalı.”  

“KIBRIS’TA TARAFLAR KENDİLERİ ANLAŞMALI”

Büyükelçi, garantör ülke olarak Kıbrıs’ta çözüme destek vereceklerini belirtirken, tarafların BM Genel Sekreteri’nin çabalarıyla buluşma çabalarını desteklediklerini belirtti. Chilcott, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Adadaki bölünme, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin sebeplerinden biri. Ve aynı zamanda AB ile Türkiye arasındaki sorunlardan biri.  Kıbrıs sorununun iki tarafın da yaşayabileceği şekilde çözümü, Doğu Akdeniz’deki jeostratejik fotoğrafı daha iyiye çevirecektir. Bu çok arzu edilen bir sonuç. Biz, BM Genel Sekreteri tarafından yürütülen çözüm çabalarını destekleme sorumluluğu hissediyoruz. Taraflar kendileri anlaşmalı. İki tarafın ortak bir zemin bulması için BM’nin çabalarını desteklemeye devam edeceğiz.”