Rize'nin İkizdere ilçesindeki biyoçeşitlilik açısından zengin İskencedere Vadisi'nde açılmak istenen taş ocağına karşı mücadele 5'inci gününde sürüyor. İkizdereliler'in başlattığı doğa nöbetine Fındıklı, Hopa'dan gelen doğa savunucuları da destek verdi. Jandarmanın kurduğu barikat önünde toplanan yurttaşlar, türküler söyleyerek protesto etti. Çevreciler, “Burası İkizdere’dir, komutan duy sesimi” sözlerini şarkılaştırarak söyledi.

İyidere'ye projelendirilen Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı'nda kullanılması için koruma altındaki İkizdere ilçesindeki İskencedere Vadisi'nde açılmak istenen taş ocağına karşı mücadele sürüyor.

Eylemler 5'inci gününe girerken, köylüler birçok defa iş makinelerinin çalışmalarını durdurdu. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği bölgede dün, aralarında İkizdere Dernekleri Federasyonu Başkanı Ziya Yıldırım'ın da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. 

Bugün ise Rize'nin Fındıklı ilçesi ile Artvin'in Hopa ilçesinden doğa savunucuları İkizdereliler'in İskencedere için başlattıkları doğa nöbetine destek verdi. Destekçilerin arasında Fındıklı Belediye Başkanı CHP'li Ercüment Şahin Çervatoğlu da vardı. 

Çevreciler, “Burası İkizdere’dir, komutan duy sesimi” sözlerini şarkılaştırarak söyledi.

"ORANTISIZ GÜÇ KULLANILDI"

Avukat Remzi Kazmaz, Rizeli hemşerilerinin büyük mücadele sergilediklerini belirterek, yaşananları ANKA Haber Ajansı'na şöyle değerlendirdi: 

"Gerçekten büyük bir direniş sergiliyorlar. Ama diğer taraftan güvenlik güçleriyle karşı karşıya kaldıklarından pek de memnun değiller. Çünkü dün orantısız bir güç kullanıldı. İnsanların üzerine biber gazı sıkılarak yaklaşık 10'a yakın insanın yaralanması gerçekten düşündürücü. Güvenlik güçleriyle İkizdere halkının karşı karşıya gelmesi burada uygulanmakta olan projenin yanlışlığından kaynaklanıyor." 

"TEK AMAÇ, DİRENİŞİ ENGELLEMEK, GÜCÜNÜ KIRMAK, YAPMAYIN"

Yapılmak istenen lojistik liman projesine 5 kilometre uzaklıkta taş ocağı olduğunu anımsatan Kazmaz, "Oradan alınmış olsaydı ne 200 milli parktan biri olan İskencedere Vadisi mahvolacaktı ne de halkla güvenlik güçleri karşı karşıya gelecekti. Dün güvenlik güçlerinin kullandığı orantısız güce karşılık biz de bugün avukat arkadaşlarla birlikte İkizdere Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Hala savcılık ve jandarma tarafından direnişta olan insanlar teker teker çağrılarak ifadeleri alınıyor. Buradaki tek amaç direnişi engellemek, gücünü kırmak. Yapmayın" dedi.