İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nde 2.4 milyon kişinin atık suyu biyolojik yöntemlerle arıtılacak. Bu sayede İstanbul Boğazı, yıllık 70 bin ton çamurdan kurtulacak. Son teknolojiyle inşa edilen tesis, aynı zamanda elektrik enerjisi de üretecek.

İBB'nin bağlı kuruluşlarından İSKİ, İstanbul Boğazı için bir çevre yatırımını hayata geçiriyor. Yaklaşık 2.4 milyon İstanbullunun atık suyunun, biyolojik yöntemlerle arıtılmasını sağlayacak Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nde çalışmalar hızla sürüyor. Halihazırda sadece ön arıtmadan geçerek İstanbul Boğazı'na gönderilen atık sular, çok daha ileri düzeyde bir arıtma sürecinden geçecek. Bu sayede İstanbul Boğazı, yılda 70 bin ton çamurdan kurtulacak.

Günlük 600 bin metreküp atık suyu arıtabilecek tesisin kapasitesi, ihtiyaç duyulması halinde 1.3 milyon metreküpe kadar çıkartılabilecek. Bu yönüyle de kentin en büyük biyolojik arıtma tesislerinden biri olma özelliğini taşıyan tesis, şehrin toplam atık suyunun 6’da 1’ini arıtabilecek.

TESİSTE ELEKTRİK DE ÜRETİLECEK

Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nde, dünyada yakın zamanda uygulanmaya başlanan yeni bir teknoloji de hayata geçiriliyor. Türkiye’de ilk kez bu tesiste uygulanacak, “Yumurta kesitli çamur çürütücüler” sayesinde verimlilik çok daha büyük oranda artacak. Çamurların çürütülmesi esnasında ortaya çıkan metan gazının elektrik enerjisine dönüşeceğini belirten İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, tesisin kendi elektrik ihtiyacının yüzde 60'ını üretebileceğini ifade etti. Bu sayede yılda 23 milyon liralık bir enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

SİLUETE UYGUN RENKLENDİRME

Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, dış görünümüyle de Türkiye’de bir ilk gerçekleşecek. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önerisiyle hayata geçirilecek uygulamayla, tesisin çamur çürütme tankları, İstanbul Boğazı’nın siluetine uygun şekilde renklendirilip ışıklandırılacak. 6 tank, sanatsal bir çalışmayla, hem estetik hem de çevreci bir görünüme kavuşacak. Toplam 430 milyon lira maliyetle hayata geçirilen Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi inşaatının gelecek yılın ilk aylarında hizmete girmesi planlanıyor.