Su kayıp-kaçağıyla mücadele için Avrupa ve Asya Su Kayıpları ve Basınç Yönetimi müdürlüklerini kuran İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), SUTETESKOP Projesi ile bu konuda bir adım daha attı. İSKİ, yer altındaki su kaçaklarını tespit edebilecek proje ile günlük yaklaşık 10 bin metreküp fiziki su kaybının önüne geçmeyi hedefliyor.

İSKİ, İstanbul’daki su kayıp kaçağını azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor. İSKİ'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da 2019 yılında yüzde 22,31 olan su kayıp kaçağı oranı, yapılan çalışmalarla 2020 yılında 20,68’e geriledi. Hedef yüzde 15 oranını yakalamak.

ARIZALAR DAHA HIZLI TESPİT EDİLECEK

İstanbul’un her iki yakasında, sadece su kayıp-kaçağıyla mücadele amacıyla Avrupa ve Asya Su Kayıpları ve Basınç Yönetimi müdürlüklerini kuran İSKİ, şimdi de SUTETESKOP Projesi ile kayıp-kaçakla mücadelede yeni bir adım daha attı.

Proje ile yer altındaki su kaçakları, akustik dinleme cihazı ile tespit edilebilecek. Bu yöntemle arızalar daha hızlı tespit edilerek su kayıp-kaçaklarının önüne çok daha hızlı geçilebilecek.

GÜNLÜK 40 BİN METREKÜP SU KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

SUTETESKOP ile günlük yaklaşık 10 bin metreküp fiziki su kaybının önüne geçmeyi hedefleyen İSKİ, proje sonu itibari ile günlük 40 bin metreküp, yıllık ise 15 milyon metreküp fiziki su kaybının önüne geçileceğini açıkladı. 

YILLIK BAZDA 3 MİLYON 750 BİN METREKÜP SU TASARRUFU SAĞLANDI

Bugüne kadar İstanbul genelinde bin 384 km içme suyu hattında akustik yöntemlerle dinleme işlemi yapıldı. 426 adet sızıntı tespit edildi. Sızıntılara müdahale eden İSKİ ekipleri, yıllık bazda yaklaşık 3 milyon 750 bin metreküp su tasarrufu sağladı.