Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde mermer ocağından çıkarılan moloz ve hafriyat bir yamaca dökülünce köyde heyelan riski arttı, evlerde ve tarlalarda çatlaklar oluştu. Valilik 28 evin boşaltılması yönünde talimat verirken köye gelen AFAD ekipleri her an heyelan olabileceği uyarısında bulundu. Evlerinin toprak altında kalması, taş düşmesi korkusuyla yaşayan köylüler ise duruma isyan ediyor.

Hafriyattan kaynaklı basınç nedeniyle toprak kayması yaşanan köyde tarlalar ve evlerde derin çatlaklar oluşurken 28 ev de zarar gördü. 

Sütçüler Kaymakamı iki gün önce Yeşilyurt  köyünü ziyaret ederek, tehlike altındaki evlerin boşaltılacağını belirterek, konteynır evler kuruluncaya kadar köylülerin Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalmalarını istedi,

Yeşilyurt köylüleri ise 10 yıldır faaliyette olan mermer ocağından dolayı mağdur edildiklerini zararlarının karşılanması halinde evlerinden çıkacaklarını söyledi. Kaymakamlığın, kalmaları için konteynır vereceğini ama hayvanlarına bir çare bulunmadığını bildiren köylüler, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yasaklanmasına rağmen mermer ocağının hafriyat ve molozlarının köye döküldüğünü iddia etti.

KÖY İMAMI: "YERİMZDEN YURDUMUZDAN EDİLDİK"

Köyün imamı da yaşanılan duruma tepki göstererek köylüleri ziyaret eden kaymakama, “Konuşmama yasak var mı? Ben imam olarak bir tek cenazede mi konuşacağım. Biz mağduruz. Yerimizden yurdumuzdan edildik” dedi.

"DEVLET 300 YAŞINDAKİ ZEYTİN AĞACINI DİKEBİLECEK Mİ" 

Köylüleri bilgilendirmek için gelen AFAD ekiplerinin, “Can güvenliğiniz için sizi uygun bir yere alacağız, evlerinizi yapacağız” sözlerine yaşlı bir köylü, “Devlet yapacağı evin önüne 300 yaşındaki zeytin ağacını da dikebilecek mi? Bu zeytin ağacını ben nasıl bırakır giderim” diyerek tepki gösterdi. 

"EVİMİZDEN ÇIKMAK İSTEMİYORUZ"

Evlerinden çıkmak istemediklerini söyleyen Yeşilyurtlu kadınlar, yaşadıkları sıkıntıları ANKA Haber Ajansı'na şöyle anlattılar:

Ayşe Soyfidan: Bizi bir kedi köpek kadar gördükleri bile yok. Bizleri köyden sürmek istiyorlar. Köylüleri, hafriyatın altına gömsünler. Üstüne beton atsınlar. Üstüne de blok sıralasınlar o zaman.”

Ümmü Demirbaş: Taş ocağına hafriyatı dökmeyin diye buradan çağırdık, tarlalarımızda çalışamaz olduk. Seralarımızda tozdan hiçbir şey yetişmiyor. Ürünlerimiz büyümüyor. Köy göçsün biz altında kalalım. Devlet üstüne beton döksün.

Hanife Demirbaş: yetkililer evimiz için acil boşaltma kararı aldılar. Biz evimizden çıkmak istemiyoruz. Konteynırda birkaç yıl yaşamak istemiyoruz.

Ayşe Demirbaş: Devlet konteynıra koyacakmış bizi. Ne kadar kalacağız onu da bilmiyoruz. Valiliğimizden, Cumhurbaşkanımızdan destek istiyoruz. Sesimizi duyursunlar bizim"

 

Görüntü Dökümü:
1-Yeşilyurtlu, Ayşe Soyfidan
2- Yeşilyurtlu, Ümmü Demirbaş
3- Yeşilyurtlu, Hanife Demirbaş
4- Yeşilyurtlu, Ayşe Demirbaş