TAMER ARDA ERŞİN - ÜNAL AYDIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve beraberindeki CHP’li milletvekilleri Ispartalı esnafın derdini dinledi. Tekel esnafı, hafta sonu yasaklarına ve saat kısıtlamalarına tepki göstererek, “Kongre yapmasını biliyorsun” diye iktidara seslendi. İşlerinin kötü olduğunu vurgulayan ayakkabıcı ise iktidara “Bir dahaki seçimde bakacağız” uyarısında bulundu.

CHP’nin 22 milletvekili Isparta’da programına devam ediyor. CHP’li vekiller kent meydanında yurttaşlarla bir araya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın burada yurttaşlara seslendi. Akın, bütün CHP’li vekillerin Türkiye’nin dört bir yanında ülkedeki ekonomik buhranda yurttaşların ve esnafın sorunlarını dinlediğini ifade ederek, “Sizlerin sıkıntılarına çare olmak için bütün Isparta’yı karış karış dolaşacağız. Bir günde milyarlarca liraları silenlerden, bu ülkeye 40 yıldır vergi veren esnaf bir faydasını göremedi” dedi.

Kent meydanındaki konuşmanın ardından CHP’li milletvekilleri esnafın sorunlarını dinledi. Ahmet Akın ve beraberindeki milletvekilleri dükkanları tek tek ziyaret ederek, esnafın taleplerini not aldı.

“AYAKTA KALAMAYIZ BU ŞEKİLDE SÜRMEZ”

Bir tekel esnafı, işlerinin kötü olduğunu belirterek, “Ne kadar daha ayakta kalabilirsiniz?” sorusuna “Kalamayız. Bu şekilde sürmez yani” yanıtı verdi. Tekelci, saat kısıtlamalarının kendilerini etkilediğini vurgulayarak, “Bütün zorluklar hep bizde. Bütün yük bizim üstümüzde. Vergimizi ödüyoruz. Kira stopajını yüzde 25’ten yüzde 10’a düşürdü. Yüzde 10’a düşürme, hiç alma. BAĞ-KUR’umu alma. Bizim sıkıntılar çok” dedi.

“BURADA ADALET NEREDE?”

Akın’ın “Pandemi sürecinde iktidarı yanınızda gördünüz mü?” sorusu üzerine Tekel esnafı şunları söyledi:

“Görmedik. Yanımızda çalışanların sigortasını karşıladılar. Onun dışında ben görmedim. Ne kira yardımı gördüm, ne ekonomik destek gördüm. Artı saat kısıtlaması var. Hafta sonları, sokağa çıkma yasakları olduğu dönemde bize alkol satışı yasak. İşyerinizi açabilirsiniz dediler. Biz ne satacağız burada. Hedef alkolse. Komple ülkede alkolü kapatalım. Sattırtmayalım. En büyük vergi de zaten burada. Süper marketler bunu sattı. O dönem yine CHP milletvekilleri bununla ilgili video yayınladı. Onların sayesinde oralar satmamaya başladı. Hafta sonu kapalısın, hafta içi 8-10 saat bir mesai yapıyorsun. Ama bütün giderler devam ediyor. Burada adalet nerede?”

“KONGRE YAPMASINI BİLİYORSUN”

“Hadi biz kısıtlı açıyoruz. Örnek veriyorum, birahane, meyhane. Bir yıldır kapalı adamlar. Bunları günahı ne? Kongre yapmasını biliyorsun.” 

CHP’li Akın ve vekillerin önünü kesen bir kadın, kızı ve oğlunun çok zor durumda olduğunu dile getirerek, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Belediye Başkanına gittik, oraya, buraya müracaat ettik. Hepsine gittik. Allah’ın bir kulu (kızının) kapısını açmadı. Alt tarafı 300 lira kirasını istedi. Şu durumda ister inanın, ister inanmayın. Benim kızım gazinolara düştü. Ne yapsın, yok devletten bir şey. Bir oğlumu doğuya, Siirt’e askere yolladım. Sarı hastalığına yakalandı. Ona da bir şey bağlamadılar. Ben hiç kimseye güvenmiyorum. (Kızının) Torun da var, sahip çıkmadı, cezaevine düştü. Şu anda Sincan Cezaevi’nde. Her hafta para yetiştiremiyorum onlara. İnanır mısınız bunlara?” 

İşsiz kalmasının ardından Isparta Belediyesi’ne yardım almak için gittiği sırada kendisinin darp edildiğini ileri süren Cem Tunç, CHP’li vekillere işsiz kalmasının ardından eşinden ayrıldığını söyledi. Tunç, inşaat işleri yaptığını, bir müşterinin ücretini ödememesi üzerine kavga ettiğini ve kendisine adli para cezası verildiğini de belirterek, belediyedeki kavganın ardından hapse girdiğini aktardı. Tunç, şimdi 3 çocuğu ve eşinden ayrı yaşama tutunmaya çalıştığını vurguladı. 

Kıyafet satan bir esnaf CHP’li vekillere, pandemiden dolayı işlerinin sıkıntıya girdiğini söyleyerek, “İndirimler yaparak işler daha iyi olsun diye uğraşıyoruz. Ancak hafta sonu kapatmalarından dolayı işlerde psikolojik olarak durulma var. Açıldığında biraz rahatlamıştık. Vatandaş biraz psikolojik davranıyor. Açıklandığı günden itibaren işler otomatik olarak düşüyor” diye konuştu. 

“BİR DAHAKİ SEÇİMLERE BAKACAĞIZ”

Ayakkabı satıcısı bir esnaf ise bir yıldır işlerinin durgun olduğunu ve “5 kuruş destek almadığını” belirterek, iktidara “Bir dahaki seçimlere bakacağız” uyarısında bulundu. Esnaf, “Ben vergimi veriyorum, devlete 5 kuruş borcum yok. Cumartesi, Pazar beni kapatıyor. Market de ayakkabı satıyor, orayı da kapat. Kendi kongre yapıyor, 200-300 bin kişi. Ben hiçbir şey demiyorum artık, halk desin” diye ekledi. 

Isparta’nın yöresel ürünlerini satan kadın esnaf ise öğrenci ve asker olmadığı için işlerinin kötü olduğunu vurgulayarak, “Turizm de durdu. Bunların üçü de Isparta’nın gelir kaynağıydı. İşler iyice durdu. Kiralarımız çok yüksek. Desteklemeler kiraların yanında çok az. Zor durumdayız” dedi. 

Kahvehaneci de CHP’li Akın’a koronavirüsten dolayı işlerinin iyice düştüğünü vurgulayarak, sadece 25 bin liralık kiradan ve kira desteğinden yararlanabildiğini dile getirdi. Kahvehaneci Ramazan ayında da kapalı olacaklarını hatırlatarak, “Allah sonumuzu hayır etsin” diye konuştu. 

Askeri ürünler satan bir esnaf da piyasanın “ölü olduğunu” kaydederek, “Daha bir (destek) şey almadık. Gidişimiz iyi değil. Ekonomi iyi değil” dedi. Komşu esnaf ise “Bu sene sonunda çoğu esnaf gider yani” diyerek düşüncesini dile getirdi.