TUĞÇE BİÇER- TAMER ARDA ERŞİN

Siirtli yurttaşlar CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya yüzde 37 oranına varan işsizlikten dert yandı. Bir yurttaş, özel sektörde bile “torpille iş bulunduğunu” dile getirerek, “AKP’den adamın olması lazım. Referansının AKP’den olması lazım, yoksa iş bulamazsın" dedi.  

CHP Ekonomi Masası ve Esnaf Masası heyeti; CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba başkanlığında Siirt’te yurttaşların sorunlarını dinledi. Siirt’teki genel sorun yüzde 37’yi bulan işsizlik, ekonomik sıkıntılar, çiftçi ve esnafın yeteri kadar desteklenmemesiydi. Yurttaşlar cadde boyunca uzanan kahvehanelerde iş bulma umuduyla bekliyor. CHP’li Öztrak ve Ağbaba, bir kahvehanede işsiz gençlerin dertlerini sordu, bin ah işitti. Limonatalar masaya getirildi, işsiz gençler başladı anlatmaya.

Siirt’te birçok park olduğunu ancak bir tane fabrika olmadığını dile getiren genç, “Bu parkın yerine bir tane fabrika açılsa ve 18-30 yaş arası gençler çalışsa durum çok farklı olur” dedi. Öztrak, “Burada organize sanayi bölgesi yok mu?” diye sordu, genç “Doldurduk formumuzu verdik, tutarlar mı, tutmazlar mı? O da tabii” dedi. Başka bir genç de Siirt’te özel sektörde bile iş bulmanın “torpille” yapıldığını dile getirerek, “Eli uzun olan kişi girer, uzun olmayan kişi giremez. Torpille bu işler” diye konuştu. Park sayısından yakınan genç, “İnşaatta bile torpil lazım” dedi. “Dayısı olmayan kişinin iş bulamadığına” dikkat çeken başka bir yurttaş da “AKP’den adamın olması lazım. Referansının AKP’den olması lazım, yoksa iş bulamazsın” diye tepki gösterdi.

“GENÇLERİN GELECEKTEN UMUDU YOK”

Gençlerin psikolojisinin bozulduğunu kaydeden işsiz genç, “Artık beklentimiz, umudumuz kalmadı. 25 yaşındayım başkanım. Ağacı tutsam kökünden çıkarırım, boşta oturuyorum. Hayattan beklentim yok ki. Bir aileye bakıyorum. 3 tane yetimim var. Evime giriyorum, psikolojim daha kötü oluyor... Bu yaşta bir insanın hayattan beklentisi yoksa, hayatın geleceği olmaz” diye konuştu. İşsiz genç HDP’li belediye başkanı döneminde yıkılan ve yenilenme sözü verilen evinin kayyum belediye başkanı tarafından halen yapılmadığını dile getirdi.

“ADALET YOK”

Görüntüsünün çekilmesini istemeyen başka bir yurttaş da Türkiye’de adaletin olmadığını söyleyerek, “Adalet sarayı diye bir şey yok. AKP sarayı var. AKP sarayı olmuş. Bunu herkesin bilmesi gerekir. İnsanlar AKP’li olmadığı zaman kendini ifade edemez ikinci sınıf vatandaşıdır” diye konuştu.

“200 LİRA TAVUK YEMİ Mİ OLUR”

Çiftçi de Öztrak’a dert yandı. Yem fiyatlarının zamlandığını vurgulayan çiftçi, “Fiyatlar ciddi anlamda keyfi yapılıyor. 200 lira tavuk yemi mi olur yu” diye tepki gösterdi. Başka bir yurttaş da Siirt’te 10 gün içinde 3 defa una zam geldiğini kaydederek, “Şu anda en temel ihtiyaç undur” dedi.