İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde bulunan sulama göletlerinden beşi, kapalı devre sulama sistemine geçti. Böylece İstanbullu çiftçinin kendi kontrolünde suladığı topraklarda verim artacak, su israfı azalacak.

Başlatılan tarım seferberliğinin devamı niteliğinde hayata geçirilen projeler, çiftçinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. İBB bünyesinde bulunan 15 tarımsal sulama göletinden 5’i, kapalı devre sulama sistemine geçirildi.

Silivri’de gerçekleştirilen Hasat Bayramı’na katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Kapalı Devre Sulama Sistemi’ sayesinde tarımsal üretim yapılan alanların genişleyeceğine dikkat çekmişti. Suyun tasarruflu kullanılmasının yanı sıra tarımsal üretimde önemli bir iş gücü ve maliyet kazanımı da sağlayan sistemle sulanan alan, bin dekardan 13 bin dekara çıktı. Anadolu yakasında bulunan göletlerin yeni sisteme geçişini tamamladıklarını söyleyen İBB Tarım ve Su Ürünleri Müdürü Naki Çetin, "Avrupa yakası için de çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz" dedi.

TARIMSAL ALANLAR ÇOĞALACAK

İBB bünyesindeki sulama göletlerinden bugüne kadar yalnızca açık sulama yapıldığını, bunun su israfının yanında birçok olumsuzluğa da sebep olduğunu söyleyen Naki Çetin, ‘Kapalı Sulama Sistemi’ne geçmenin tarımsal üretimde çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. Bu sistemle suyun verimli kullanılmasına ek olarak iş gücü ve maliyet yükünün de azalacağını belirten Çetin, "Bu sayede çiftçinin en kurak dönemde dahi tarla sulamayla ilgili korkusu kalmayacak” diye konuştu. Çetin, yeni sistemle birlikte tarımsal alanlarda da hızlı büyüme yaşandığını; sulanan alanın, şimdiden bin dekardan 13 bin dekara çıktığını söyledi.

TOPRAKTA VERİM ARTACAK

Açık sulama sistemine oranla kapalı devre sulama sisteminin suyu daha uzak yerlere taşıyabildiğini söyleyen Çetin, bu sayede tarımsal üretim yapılacak arazilerin de artacağını vurguladı. Kapalı sistemle arazisini rahatça sulayabilen çiftçi, bu sayede ister damla sulama isterse yağmurlama yaparak ürünlerini yetiştirebilecek. Suyun istenilen şekil ve ihtiyaç kadar kullanılmasıyla üretim yapılan alanda verim atacak. Noktasal sulama yapılan alanlarda yabani ot yetişmesi azalacak; su taşıma veya doğal yollarda su kaybı yaşanmasının önüne geçilecek. Sistemle ilgili çiftçiden son derece olumlu dönüş aldıklarını söyleyen Naki Çetin, Avrupa yakasında bulunan sulama göletleri için de çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini açıkladı.

Kapalı devre sulama sistemine geçilen göletler şunlar: Çekmeköy Hüseyinli-Sırapınar Göleti, Beykoz Cumhuriyet Göleti, Beykoz Mahmutşevketpaşa Göleti, Beykoz Paşamandıra Göleti, Beykoz Bozhane Göleti, Şile Karamandere Göleti.