İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Türk Hava Kurumu’nun (THK) kendi filosuyla ihalelere katılamadığını, CMC Savunma Sanayi şirketi ile birlikte ihalelere katılabildiğini belirtti. CMC şirketinin sadece THK'nın işletme ruhsatını kullandığını vurgulayan Türkkan, "Parayı götüren o CMC şirketi" dedi.

İktidarın THK'nın uçaklarının 1960 model olarak lanse edildiğini belirten Türkkan, "Hayır, 2009 model o uçaklar. Teknofest’te gösteri yapan uçaklar onlar" dedi.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Türkkan'ın açıklaması şöyle:

"YEŞİL VATAN BAKAN İÇİN MİLLİ BİR KAVRAM DEĞİL, TİCARİ BİR MESELE"

"Ne yazık ki tüm Türkiye yangın yeri. Doğu’dan Batı’ya her yeri cehenneme çeviren orman yangınlarıyla boğuşuyoruz. 30 yılı aşkın süredir orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye, takdirle izlenen bir ülkeydi. Şimdi ise patates mümessili Bakan’ın yüzünden ülke küle dönmek üzere. Bakan’a göre ormanlar bir varlık olmaktan öte bir rant alanı. Yeşil Vatan onun için milli bir kavram değil ticari bir mesele. Öyle ki yangın söndürme ihalesini alan firmanın hiçbir yangın söndürme deneyimi yok. Halbuki Türk Hava Kurumu yangın söndürmede dünyada en başarılı ve en yaygın kullanılan uçaklara ve deneyime sahip bir kurumdu. Kayyum atadıkları THK, kendi filosuyla ihalelere katılamıyor. Ama aynı THK, CMC Savunma Sanayi şirketi ile birlikte ihalelere katılabiliyor. Dünyanın en pahalı kiralamalarından birisiyle soygun, işte burada başlıyor. Günlük 1,3 milyon lira. THK ve CMC Savunma'nın ortaklığı bir mantık evliliği değil, sanki duygusal bir ilişki de var aralarında.

"UÇUŞ MESAFELERİ ARASINDA GİDİP GELİRKEN PARA KAZANIYORLAR, YANGIN SÖNDÜRÜRKEN DEĞİL"

Avrupa’nın en büyük özel yangın söndürme uçağı filosuna sahip THK’ya kendi uçaklarını kullandırmıyorlar. Hani, ‘1960 model’ diyorlar ya; hayır, 2009 model o uçaklar. Teknofest’te gösteri yapan uçaklar onlar. Şimdi, ‘1960 model antika uçak’ dedikleri uçaklar onlar. Ne yapıyor bu CMC firması biliyor musunuz? Sadece Türk Hava Kurumu’nun işletme ruhsatını kullanıyor. Parayı ise 3 yılda 3 kez sahip değiştiren CMC şirketi alıyor. Parayı götüren o CMC şirketi. CMC’nin uçağı falan da yok. Ruslardan kiralıyorlar. Amaç orman yangınlarını söndürmek değil, söndürür görünmek. Bu basiretsiz kifayetsiz Bakan; Ayvalık ve Marmaris’ten, Antalya ve Hatay’a kadar tüm yangınları 3 uçakla kontrol edebileceğini düşünüyor. Uçuş saati üzerinden para kazandıkları için uçuş mesafeleri arasında gidip gelirken para kazanıyorlar, yangın söndürürken değil. Ormanlarımızı korumak için değil, birilerinin para kazanması için kurulan bu tezgahın farkına vardığımızda Cumhurbaşkanı ve Bakan diyor ki ‘Uçağımız yok bizim.’ Yangın söndürme uçağı olmayan Orman Bakanlığı’nın, o VİP jet uçağı ile orman mahalline giden o Orman Bakanı istifa eder mi bilmiyorum. Yoksa görevden mi alınır onu da bilmiyorum. Takip edip göreceğiz."