İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Metin Ergun, AKP'li belediyeler hakkında ortaya atılan “insan kaçakçılığı” iddialarına ilişkin, "AK Partili belediyeler, AK Parti’nin yarattığı sefaletten ve umutsuzluktan kaçması için insanları teşvik etmeye ve bu hususta Türkiye’nin dış ilişkilerini dahi zora sokacak büyük sahtekarlıklara başlamışlardır. Bu durum artık sözün bittiği, tuzun koktuğu bir noktadır" dedi.

Malatya’da AKP'li Yeşilyurt Belediyesi’nin kamu görevlisi olmayan 45 kişiyi “Hizmet Pasaportu” ile Almanya’ya gönderdiği ve giden 45 kişiden 43’ünün geri dönmediği iddia edilmişti. Olayın ardından İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik,  soruşturmaya ilişkin "Aynı durum CHP ve İYİ Parti belediyelerinde de varmış" açıklamasına, İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun’dan tepki geldi. Ergun, "Bizim belediyelerimizin bu konudaki sicili temizdir ve hesabını veremeyecekleri tek bir faaliyetleri yoktur" dedi.

Ergun'un yaptığı yazılı açıklama şöyle: 

" SÖZÜN BİTTİĞİ TUZUN KOKTUĞU NOKTA: Skandalın ortaya çıkmasından sonra da insan kaçakçılığı işinin sadece Malatya’nın Yeşilyurt ilçe belediyesi ile sınırlı olmadığı ve başka il ve ilçelerimizdeki AK Partili belediyelerin de benzer şekilde değişik kılıflar altında insan kaçakçılığına alet olduğu ortaya çıkmıştır. Yani AK Partili belediyeler, AK Parti’nin yarattığı sefaletten ve umutsuzluktan kaçması için insanları teşvik etmeye ve bu hususta Türkiye’nin dış ilişkilerini dahi zora sokacak büyük sahtekarlıklara başlamışlardır. Bu durum artık sözün bittiği, tuzun koktuğu bir noktadır. Hal böyle iken AK Partili yöneticiler ise kendi belediyelerinde örgütlenen insan kaçakçılığı ağlarının deşifre olmasıyla büyük bir panik içerisine girmişlerdir. Söz konusu yöneticiler, örgütlü bir suç teşkil eden bu olayın üzerini kapatmaya, kapatamayacağını anladıklarında ise diğer muhalefet partilerine ait belediyeler ile İYİ Partili belediyeleri de bu sahtekarlığa ortak ederek sorumluluklarını ortadan kaldırmaya girişmişlerdir.

UTANÇ VERİCİ BİR SAKNDAL: İlk olarak, bu skandal neticesinde İçişleri Bakanlığı’nın bazı belediyelere yönelik başlattığı soruşturma kapsamında basın ve yayın organlarında Yozgat’a bağlı Yerköy Belediyesinin ismi kasıtlı olarak geçirilmiş ve skandala İYİ Parti de karıştırılmak istenmiştir. Yerköy Belediye Başkanımız Sayın Ferhat Yılmaz, Yerköy Belediyesinin bu konuda, hiçbir gayr-i hukuki iş ve işlem gerçekleştirmediğini açıklamış, Partimize ve belediyelerimize yönelik bu girişimi boşa çıkarmıştır. Bu hususta, AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in AK Partili belediyelerde ortaya çıkan insan kaçakçılığı suçlarına muhalefeti ve İYİ Partili belediyeleri de ekleyerek kamuoyu algısını yönetme çabaları esef vericidir. Halbuki bu skandal algı yönetimi ile üstü örtülemeyecek kadar büyük ve utanç verici bir skandaldır. Bizim belediyelerimizin bu konudaki sicili temizdir ve hesabını veremeyecekleri tek bir faaliyetleri yoktur. "