İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sivil Anayasa" çağrısı için "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bu ucube sistemi daha güçlendirme gayreti. Bu bir gündem değiştirmedir" dedi.

İYİ Partili Sunat, beraberindeki İYİ Parti heyeti ile birlikte Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş ile görüştü. Sunat, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“BU UCUBE SİSTEMİ DAHA GÜÇLENDİRME GAYRETİ OLDUĞUNU ANLADIK”

Sunat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sivil Anayasa" açıklaması ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen, bu ucube sistem dediğimiz bizim, bir garabet sistemi olan bu sistemin Türkiye'yi nereye getirdiği ortada. Yani ekonomimizin uçacağı söylendiği, herkesin çok iyi olacağı söylendiği, yargının bağımsız olacağını ifade ettikleri bu sistemle Türkiye'nin geldiği nokta ortada. Çok kötü bir Türkiye manzarası ile karşı karşıyayız. Mesele; bu sistemin Türkiye'ye iyi gelmediği ve bu sistemle devam edildiği takdirde Türkiye'nin iyice uçuruma doğru yuvarlandığını görüyoruz. O yüzden 'İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' konusunda biz hiç durmadan anlatmaya çalıştık. Bu kamuoyunda da çok yer buldu. Tam bizim bir lansman ile meseleyi kamuoyuyla paylaşacağımız zaman, birdenbire Sayın Cumhurbaşkanı 'yeni sivil bir Anayasa' dedi. Neticede de hepimiz 'inşallah' dedik. Herhalde Parlamenter Sistem ile ilgili bir görüşleri olacak, ama gördük ki öyle bir durum söz konusu değil. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bu ucube sistemi daha güçlendirme gayreti olduğunu anladık. Bu bir gündem değiştirmedir. Bu yine milletin dertlerinin üstünü örtme gayretidir. Böyle bir şey olmaz. Bir kere sistem değişmediği takdirde, bu yeni anayasayı asla ve asla tartışması için de İYİ Parti olmayacaktır."

"HEM İKTİDAR PARTİSİNİN HEM DE KÜÇÜK ORTAĞI MHP'NİN ELİNİ TUTAN YOK"

Sunat, HDP'nin kapatılmasına ilişkin bir soru üzerini de şöyle konuştu:

"Bugüne kadar, madem bu kadar terörle iltisaklı, terörle bağlantılı olan bir parti gündemde ise, zaman zaman bunları basına yansıdığı kadar biliyoruz. Hem iktidar partisinin hem de küçük ortağı MHP'nin elini tutan yok. Sonra bu iş parti meselesi de olmamalı, bir hukuk meselesi olmalı. Eğer hukuk devleti ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti, eğer terör ile bunlar iltisaklı ve bağlantılı ise bu insanlar, bu partiyi yönetenler; bu partinin kapanmasını Anayasa'da, 68'inci maddede ve Siyasi Partiler Kanunu'nun 100'üncü maddesinde zaten her şey açık. Yargı harekete geçsin. Böyle siyasi partileri, birbirine düşürecek şekilde, birbiriyle irtibatlı kılacak şekilde yapılan açıklamaları doğru bulmuyoruz. Hukuk devleti gereğini yerine getirsin diyoruz."