İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yapacağım konuşma, adeta 2023'ün bir manifestosu olacaktır” sözlerine ilişkin, “Erdoğan’a önce hatırlatmak isterim ki 19 yıldır ülkeyi siz yönetiyorsunuz. İktidar olarak manifesto falan açıklayamazsınız. Manifestoyu sizin düzeninize karşı muhalefet ve sivil toplum hazırlayabilir” dedi.

Türkkan, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP kongresindeki açıklamalarını eleştirdi. Erdoğan'ın “döviz ve altın” açıklaması için, “Milletin yastık altındaki birikimlerine de göz diktiler. Utanmasalar kefen paralarını bile isteyecekler” dedi.

Türkkan, şunları söyledi: 

TÜRK MİLLETİ BUNDAN SONRA SÜNNET ALTININI BİLE VERMEZ: Milletin yastık altındaki birikimlerine de göz diktiler. Utanmasalar kefen paralarını bile isteyecekler. Bugüne kadar Sayın Erdoğan ne zaman ‘yastık altındaki dövizi ve altını bozdurun’ dediyse Cumhurbaşkanını dinleyen herkes zarara uğradı. Sayın Erdoğan bugünkü kongrede de ‘Yastık altındaki döviz ve altını bozdurun’ dedi. 30 Haziran’a kadar da süre verdi. Hayırdır Sayın Erdoğan 30 Haziran’dan sonra erken seçim mi var? Türk milleti bu saatten sonra sana günahını vermez. Sünnet altınını bile vermez. Millet kendine bir çözüm beklerken milletin yarın için ayırdığı parasına bile göz koydular, yastık altındaki paralara yine göz diktiler. Türk milleti yine şanslıydı. Ben kongrede IBAN numarası verecekler diye bekliyordum. IBAN da yakışırdı bu kongreye.

YENİ ANAYASADAN KASIT KENDİ ANAYASASI: Sayın Erdoğan'ın sivil anayasadan kastı kendi anayasası. Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut anayasasını tanımayan Sayın Erdoğan yeni anayasayı millet için değil kendisi için istiyor. Önümüzdeki dönemde dostlarımızın sayısını artırıp husumetleri gidererek bölgemizi bir huzur adasına çevirmekte kararlıyız diyor ama; Bizim komşumuz kaldı mı? Bunların hatalı dış politikaları yüzünden. Komşumuz kalmadı. Sanırım yeni dostları Sisi ve Esat olacak.

İKTİDAR OLARAK MANİFESTO AÇIKLAYAMAZSINIZ: Bugün kongredeki konuşması için Sayın Erdoğan; ‘Yapacağım konuşma, adeta 2023'ün bir manifestosu olacaktır’ dedi. Şimdi siz bugünkü konuşmanın insan hakları ve ekonomi olduğuna inanıyor musunuz? Sayın Erdoğan’a önce hatırlatmak isterim ki 19 yıldır ülkeyi siz yönetiyorsunuz. İktidar olarak manifesto falan açıklayamazsınız. Manifestoyu sizin düzeninize karşı muhalefet ve sivil toplum hazırlayabilir. Bugün Sayın Erdoğan’ın açıkladığı 2023 manifestosuna bu açıdan bakmamız gerekli.  Hem ülkeyi yönetemiyorlar hem de ülkenin ayarları ile oynuyorlar.

TÜRKİYE’SİZ BİR İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: Son 4 günde yaşananlara bakarsak asıl ayarları bozulan, tamiri mümkün olmayan bu ucube sistemi başımıza bela eden iktidarın kendisidir. Bu ucube sistem Türk devlet geleneğine ve 1000 yıllık Türk Devletine bulaşmış bir virüstür.  Demek ki 2023 manifestosunu mevcut sisteme yani Cumhuriyet’e karşı açıklıyorsunuz. Bunun sinyalini Sayın Erdoğan Cumartesi gecesi İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek verdi. Türkiye, sözleşmeyi onaylayan ilk ülke değil miydi? Türkiye’siz bir İstanbul Sözleşmesi var artık.

KOYUN SANDIĞI, GÖRÜN SONUCU: Milletimiz fakirleşmeye devam ederken, artan dolar kurunu önceden haber alan Saray’a yakın milyarderler ise servetlerine servet katıyor. Türk Milleti, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte fakirleşmeye devam ederken birileri zenginleşmeyi sürdürüyor. Pek çok ürüne ağır vergiler getirildi. Algı yönetmeyin, devleti yönetin. Yönetemiyorsanız da koyun sandığı, görün sonucu.