İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, pandemi koşullarında yaşanan hak gasplarına yönelik bir basın açıklaması yaptı. "Ya Tam Kapanma Ya 1 Mayıs", "Sermayeye Köle Olmayacağız", "AKP'ye Dur" sloganları atan grup adına konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 1 Mayıs kutlamalarından sadece "tam kapanma" kararı alınması halinde vazgeçeceklerini söyledi. Sarı, "Biz yasakları tanımayacağımızı bugünden itibaren söylüyoruz. Yasak da olsa sokaklarda, iş yerlerinde, ilçelerde her yerde 1 Mayıs’ın işçi sınıfının sözünün söylenmesi için birlik, mücadele ve dayanışma gününde bir arada olacağız" dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde, pandemi koşullarında yaşanan hak gasplarına dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. DİSK İzmir Şubeleri'nin yanı sıra TMMOB İzmir Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ve çok sayıda sendika üyesinin de katıldığı Kemeraltı Çarşısı girişindeki açıklamada, "Yan Yana Omuz Omuza Haydi 1 Mayıs'a" pankartı açılırken, "Ya Tam Kapanma Ya 1 Mayıs", "Sermayeye Köle Olmayacağız", "AKP'ye Dur" sloganları atıldı. Hükümete ise dikkat çeken öneriler getirildi.

KOD-29'A SON VERİLSİN

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücretin brütünün net olarak ödenip tüm çalışanlara ayda 750 ek gelir sağlanmasını istedi. Sarı, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının da bir an önce çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Tüm çalışanların derhal aşılanmasını, çalışırken koronavirüse yakalanan emekçilerin "iş kazası ve meslek hastalığı" statüsünde değerlendirilmesini, işten çıkarmaların yasaklanmasını, kod-29 uygulamasına son verilmesini, tüm işçilere en az asgari ücret kadar kısa çalışma ödeneği sağlanmasını isteyen Sarı, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan işveren destek ve teşviklerinin durdurulması çağrısını yaptı.

TEK BİR ŞARTLA VAZGEÇERİZ

İzmir'de 1 Mayıs'ı tek bir şartla kutlamaktan vazgeçeceklerini anlatan Sarı, "Biz, sosyal medyada, iş yerlerinde, sokaklarda ve her yerde 1 Mayıs’ı kesinlikle kutlayacağız. İzin verirler ya da vermezler bizi ilgilendirmez. Eğer tam kapanma sağlanmazsa… Türkiye’de 28 ya da 30 günlük bir tam kapanma yaparlarsa başımızın gözümüzün üstünde yeri var. O zaman biz de alınan kararı destekleriz. Ama tam kapanma yaparken herkesin gelir kaybını destekleyip güvence altına alacak. Bunu yaparlarsa eyvallah! Ama sadece 1 Mayıs geliyor diye yasak koyarlarsa biz bulduğumuz her alanda 1 Mayıs’ı kutlayacağız" ifadelerini kullandı.

HESAP SORMAK İÇİN ALANDA OLACAĞIZ

İşçinin de işverenin de pandemide büyük zorluk çektiğini kaydeden Memiş Sarı, "Biz yasakları tanımayacağımızı bugünden itibaren söylüyoruz. Yasak da olsa sokaklarda, iş yerlerinde, ilçelerde her yerde 1 Mayıs’ın işçi sınıfının sözünün söylenmesi için birlik, mücadele ve dayanışma gününde bir arada olacağız. Çünkü esnafından tutun da işverenine kadar herkes çok büyük zorluk içerisinde. Eğer 128 milyar dolar kaybolmasaydı, 5’li çeteden vergiler silinmeseydi o parayla bu ülke bugün çok rahat kapanır ve refah içerisinde insanlar yaşayabilirdi. Biz bunun hesabını sormak için alanlarda olacağız" diye konuştu.

SOSYAL DEVLET YOK, ADALET YOK

Sarı, pandemi konusunda işçiye emekçiye yönelik hiçbir tedbir alınmadığını belirtirken, "İş yok, gelir güvencesi yok! Sosyal devlet yok, adalet yok! Hakkımızı arayıp sormak istesek hak, hukuk, demokrasi yok! Ancak bu böyle gitmez... Salgın bir kez daha gösterdi. Gezegenimizi, insanlığı ve emekçi sınıfları sömüren, insani ve toplumsal ihtiyaçları değil, piyasanın ve sermayenin ihtiyaçlarını gözeten bu düzen dünya çapında iflas etmiştir. Kapitalist düzen sadece ve sadece işsizlik, yoksulluk, açlık, yıkım, felaket, savaş, ölüm, ayrımcılık ve baskı getirmektedir. İnsanlığın ve ülkemizin geleceği için, eşitlik, özgürlük, kardeşlik, barış ve demokrasi için, emeğin Türkiye’si ve emeğin dünyası için haydi 1 Mayıs'a!" ifadelerini kullandı.