İzmir'de sabah erken saatlerden itibaren yaşanan deprem fırtınası yurttaşları korkuturken, profesörleri de ikiye böldü. Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmirliler'e "yazlıklarınıza gidin" çağrısı yaparken, Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise endişelenecek bir durum olmadığını, devam edecek bu sarsıntıların büyük bir deprem doğurma olasılığının zayıf olduğunu söyledi.

GÜNDEM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Jeofizik Uzmanı, deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Ben daha önce Midilli- Foça- Karaburun üçgeni için 'çok duyarlı' açıklamasını yapmıştım. Bunun ardından 2017'de 6.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. O deprem benim beklediğim büyüklükte gerçekleşmemişti. Ben 6.9- 7.2 şiddetinde bir deprem bekliyordum. 6.3 olunca 'gerginliğin tamamının boşalmadığını' söyledim. Dolayısıyla bugünkü depremler bu gerginliğin boşalmasıyla alakalı olabilir. Bugünkü depremler ilginç bir davranış içinde. Deprem ve artçı depremleri olmuyor, depremler sürekli olarak devam ediyor. Bir deprem kümelemesi söz konusu. Bu gelip geçici de olabilir, arkasından o beklediğim bu büyük deprem de gerçekleşebilir" dedi.

YAZLIKLARA GİDİN, YAPILAR 9 RAUNDDAN ÇIKMIŞ BOKSÖR GİBİ!

Prof. Dr. Ercan, şöyle devam etti:

"Depremin vallahi billahisi olmaz. Deprem, matematik gibi bir dalı değil. Bu iki olasılık da var. Daha büyük bir deprem olsa benim için şaşırtıcı olmaz. Amaan Midilli'de olmuş bize ne diyemeyiz. Midilli'deki deprem aslında İzmir depremidir. Beklenen büyüklükteki deprem İzmir'de yıkıcı sonuçlar doğurabilir. En büyük zararı da Gediz Çatalağazı'na verir. Yani, Menemen, Seyrek, Çiğli, Mavişehir, Bostanlı, Bayraklı, Karşıyaka, Alaybey bu durumda çok riskli. Buralarda kimi yapılar 6'ncı raundu bitirmiş, kimileri ise 9'uncu raund bitirmiş boksör yorgunluğunda. Çok hasssas ve duyarlı bir durum söz konusu. O yüzden İzmirliler'e çağrım, yazlıklarına gitmeleri yönünde. Her İzmirli'nin aşağı yukarı yazlıkla bir bağlantısı vardır. Şu an en güvenli yerler yazlıklar. Karaburun, Çeşme, Foça dahil, depreme yakın olmasına rağmen burası güvenli yerler... Urla, Seferihisar, Sığacık, Gümüldür, Özdere, Kuşadası, Davutlar, Didim de güvenli yerler arasında. Depremden çok çekinen kişiler eğer buralarda yerleri varsa geçsinler. En azından 1 haftayı orada geçirsinler. Bizim bir duruma bakıp gözlemlememiz lazım."

SÖZBİLİR: ENDİŞELENECEK BİR ŞEY YOK, SARSINTILAR DEVAM EDER

Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın bu açıklamalarının tersine Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den ise "endişelenecek bir durum yok" açıklaması geldi. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Prof. Dr. Sözbilir, "Her ne kadar Karaburun'da çok şiddetli bir şekilde hissedilse de depremin merkezi, Midilli. Midilli'nin güneyinden geçen bir fay hattı var. 2017 yılında Midilli fayı, 6.3 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. Bu depremde fayın doğu kısmı kırılmıştı. Bu kez büyük bir olasılıkla batı kısmında da kırılma yaşanmış olabilir. Yine de bizim için 5.1 küçük bir deprem. Bir şey ifade etmiyor. Biz sadece bu Midilli depreminin sarsıntısını hissedeceğiz. İzmir ölçeğinde korkulacak herhangi bir şey yok. Bu sarsıntılar, artçılar olacaktır. Şu an için endişelenecek bir durum yok" ifadelerini kullandı.