Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir’in Çernobili olarak bilinen Emrez Mahallesi’nde gömülen nükleer atıkların temizlenmesi için 30 Nisan Cuma gününden itibaren her cuma “Duran adam” eylemi yapacak.

Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki İzmir’in Çernobili olarak bilinen ve normal değerin 219 katı oranında radyasyon yayan radyoaktif atıklar 14 yıldır temizlenmiyor. Daha önce alanın kamulaştırılıp, atıkların temizlenmesinin ardından nükleer temalı bir park yapılması için çağrı yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, sorunun çözümü için eylem başlatma kararı aldı. Başkan Arda, soruna dikkat çekmek ve alanın temizlenmesini sağlamak adına 30 Nisan Cuma günü kampanya başlatarak, her hafta cuma günü saat 11.00’de atıkların bulunduğu yerde 10 dakikalık “duran adam” eylemi gerçekleştirecek.

BAŞKAN ARDA'DAN DESTEK ÇAĞRISI

Her hafta bir milletvekili ve bir belediye başkanının yanı sıra benzer çevre sorunlarıyla boğuşan kentlerin temsilcileri de dayanışmayı artırmak adına eyleme davet edilecek. Ayrıca İzmir ve Türkiye’deki çevre örgütleri, odalar ve Gaziemirliler de eylemde en ön sırada yer alacak.

Sorunun çözümü için Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil Kınay'ın yanı sıra Gaziemir Çevre Platformu ile Ege Çevre ve Kültür Platformu’nun yöneticileriyle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunan Başkan Halil Arda destek istedi.

TÜM İZMİR RİSK ALTINDA

14 yıldır temizlenmeyen nükleer atıklar nedeniyle bölgede yaşayan insanların sağlığının tehdit altında olduğunu belirten Başkan Arda şöyle konuştu:

"Tesisin 70 dönümlük bahçesinde tonlarca nükleer atık tespit edilmiş, ölçümlerde radyasyon miktarı normal değerin 219 katı çıkmıştı. Uzmanlar tehlikeli atıkların toprak, hava ve suya karışarak insanların sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor. Bu atıkların olduğu alan, İzmir’in Çernobil’i olarak anılıyor. İlçemizdeki eski kurşun fabrikasının yerleşkesinde bulunan, sadece nükleer santrallerde açığa çıkan uranyumun ayrışması sonucu oluşan radyasyon tüm İzmir’i tehdit etmeye devam ediyor. Bu atıklar, 14 yılda bugüne kadar bir türlü bertaraf edilemedi. Yer altındaki atıklardan için için dumanlar çıkıyor ve çok ağır bir koku yayılıyor. Bölgede yaşayanlar başta olmak üzere tüm İzmir büyük bir risk altında.”

"İZMİR VALİSİ KÖŞGER'E DURUMU İLETTİM"

Başkan Halil Arda şöyle devam etti:

“İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen alanda radyoaktif atıklar ve dışarıdan getirilen bir madde var. Bu madde yasal olarak Türkiye’de bulunmuyor. Sadece nükleer santrallerde oluşabilen bu atıkların, ülkemizde kurulu bir nükleer santral bulunmadığı halde oraya nereden ve nasıl geldiğini kimse bilmiyor. Bu madde eski kurşun fabrikasının bahçesinde 2007 yılında bulundu. O yıldan beri de çözüm üretilmiyor. Toprağa gömülü bu maddeler, yağmurla birlikte oksitlenerek insanların sağlığını tehdit ediyor. Buranın temizlenmesini istiyoruz. İzmir Valisi’ni ziyarete gittiğimizde buranın temizlenmesi gerektiğini söyledik. ‘Gelin bu cenazeyi hep beraber kaldıralım’ dedim. En son İzmir vali yardımcısının düzenlediği toplantıda bir araya geldik; ama hiç bir sonuç çıkmadı.

İzmir’i ilgilendiren bu kadar hassas bir konuya duyarsız kalamayız. Halkı tehlikenin boyutu hakkında bilgilendirmemiz, tüm İzmir’in ve Türkiye’nin dikkatini buraya çekerek bu atıkların temizlenmesi için harekete geçmeliyiz."