İzmir Sağlık Platformu, 14 Mart Tıp Bayramı Haftası dolayısıyla, toplum sağlığı ve sağlık çalışanlarının hakları için basın açıklaması düzenleyip hükümete seslendi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması, özlük haklarının iyileştirilmesi ve koronavirüsün meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz, susmadık, susmayacağız" dedi.

İzmir Sağlık Platformu, sendika temsilcileri ve sağlık emekçilerinin katılımı ile Konak Atatürk Meydanı'nda basın açıklaması düzenlendi. Yaklaşık 50 kişi "Korona değil, kapitalizm öldürüyor", "Daha fazla ölüm istemiyoruz", "Alkışlar sağlık çalışanlarının ölümünü engellemedi" yazılı dövizler taşıyarak ve slogan atarak taleplerini dile getirdi.

Performans sanatçısı Sahavet Arslan basın açıklaması boyunca hareketsiz durarak sağlık çalışanlarının taleplerine karşı sessiz kalan hükümeti eleştirdi. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da eyleme katılarak sağlık çalışanlarına destek verdi.

"ŞEFFAF OLUNMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK"

Sendikalar ve sağlık çalışanları adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı yaptı. İktidarın pandemi sürecinde "Her şeyi ben bilirim, ben yaparım’’ mantığı ile hareket ettiğini belirten Çamlı, "Meslek ve emek örgütlerinin sürece dahil edilmemesi, şeffaf olunmaması büyük eksiklik oldu. İktidar salgını değil algıyı yönettiğini vatandaşa kısıtlama getirirken, lebalep parti kongreleriyle gösterdi. Sağlık çalışanları, toplum sağlığı ve emekçilerinin hakları için adalet istiyoruz. Susmadık, susmayacağız. 14 Mart bazıları için bayram olabilir ancak bizim için mücadeledir" dedi.

"SAĞLIKTA PERFORMANS SİSTEMİ KALKMALI"

Hükümette çağrıda bulunan ve talepleri sıralayan Çamlı şunları söyledi:

"Türkiye’de 150.000’den fazla sağlık çalışanının hastalıktan etkilendiği, şimdilik 385 sağlık çalışanının yaşamını kaybettiği bilinmektedir. Sağlık çalışanları AKP hükümetleri döneminde, özlük haklarında önemli kayıplar yaşadı. Sağlık emekçilerine iş güvencelerini ellerinden alan sözleşmeler, uzun çalışma saatleri, izin, emeklilik ve istifa hakkının kullanılamadığı koşullar dayatıldı. Sağlıkta performans sistemi en kısa zamanda kaldırılmalıdır. Covid-19’a yakalanmış olan sağlık çalışanları doğrudan meslek hastalığına yakalanmış sayılmalıdırlar. Günlük aşı doz uygulaması çok yetersiz olup, bu gidişle ancak 2 yıla yakın bir sürede toplumun aşılaması yapılabilecektir. Aşılamanın eşitsizliklerden uzak, etik ilkeler ışığında, adil koşullarda yapılması esas olmalıdır. Covid-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin. Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili bir Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarılsın. Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin.”