İzmir'in Dikili İlçesi'ndeki Salihleraltı bölgesinde faaliyet gösteren bir mandıranın, kaçak boru döşeyip atıklarını Kıratlı Deresi'ne salması yöre sakinlerini ayağa kaldırdı. Denize karışan bu atıklar nedeniyle çok ciddi çevre kirliliği yaşandığını ve halk sağlığının tehdit altında olduğunu savunan yurttaşlar, alkışlı protesto gösterisi yaptı. Civardaki yazlık sitelerde oturan yurttaşlar, 2019 yılından bu yana kirliliğin artarak devam ettiğini ileri sürdü.

Site sakinleri tarafından yapılan ortak açıklamada, Kıratlı Köyü fosseptiğinin taşması ve burada faaliyet yürüten mandıranın atıklarını dereye vermesi sonucunda oluşan yoğun koku ve kirlilik nedeniyle, 2019 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Alo 181 hattı, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Dikili Belediyesi, İZSU ve CİMER kanalıyla çok sayıda kamu kurum ve kuruluşuna şikayette bulunulduğu aktarıldı. Ancak, mandırayla ilgili herhangi bir cezai işlem uygulanmadığı ileri sürüldü.

"ÇÖZÜM İSTİYORUZ..."

Şikayetçi yurttaşlardan Atifet Yücel, “Sorunumuz var, şikâyetçiyiz. Şikâyetimize çözüm istiyoruz. Bunun için başvurmadığımız yer kalmadı. Ama hala bir sonuç alamadık” derken, çocuklar da sitelerinin önünde temiz bir denize girip serinlemek istediklerini söyledi.

"CEZA KESİLMEDİ, GÖZ YUMULDU..."

Av. Tamer Demirdelen ise şunları söyledi:

“Buradaki deniz kirliliği maalesef Ege Denizi kıyılarının sorunudur. Bunun gibi sahili kirleten 5 dere daha vardır. En büyük sorun mandıralar ve arıtması olduğu halde bunu çalıştırmayan müesseselerdir. Şikâyetlerimiz Valiliğe, Belediye Başkanlığı’na ve Kaymakamlığa yapılmıştır. Ancak alınan hiçbir sonuç yoktur. Cezalandırma ve caydırıcı hiçbir şey yapılmamıştır. Daha çok göz yumulmuştur.”

KANALİZASYON AKIYOR İDDİASI

Yurttaşlardan Bilal Azatlı ise söyle dedi:

"20 yıldır bu çevreyi bilirim. Bu çevre artık denize zor girilen, balık çeşitlerinin kaybolduğu, yosunların sağlığa zararlı hale geldiği bir görünüme kavuştu. Bunun en büyük nedeni buradan denize akan 3, 5 derenin getirdiği kanalizasyon atıklarıdır. Bunun için ilgili, önleyici ve denetleyici kuruluşlara gittik. Kimse ilgi göstermiyor diyemem. Ama kirlilik halen devam ediyor.”

"24 SAAT ARITILMAMIŞ SU BASIYORLAR"

Simkur Sitesi Başkanı Ertan Tezer de şunları söyledi:

"Mücadelemiz buraya sitelerden, köyden ve mandıradan gelen arıtılmamış atık sular içindir. Mücadelemiz 3 senedir devam ediyor. Mandıradan her gün, 24 saat kaçak, arıtılmamış sular basılıyor. Bu sular denizimizi kirletiyor. Çevre İl Müdürlüğü’ne dilekçeler yazıldı. Tutanaklar tutuldu. Atık suların buraya döküldüğü tespit edildi. Ancak hiçbir yaptırım yapılmıyor. Yetkililerin harekete geçmesini istiyoruz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Yurttaşların alkışlı protesto gösterisi.. Dereden ve denizden genel detay görüntüler

-Mandıranın dereye atık su saldığı kaçak borunun görüntüsü.. Boruyu görüntüleyen yurttaşın tepkileri