CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, Çekmeköy'de deprem toplanma alanı olarak da kullanılan Ord. Prof. Zeki Velidi Togan Parkı’na akaryakıt istasyonu yapılmasına karşı çıkmak için çevre sakinlerinin düzenlediği eyleme katılarak, bu haklı mücadeleye her türlü desteği vereceklerini söyledi.

CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan; çocuk parkı olarak kullanılan ve olası bir depremde toplanma alanı olarak belirlenen alanın benzin istasyonu yapılmasına ilişin karara karşı eylem düzenleyen çevre sakinleri ile bir araya geldi.

Kaftancıoğlu, İstanbul'da yaklaşık 20 yıl boyunca sadece rant için, 3-5 kişiyi zengin etmek için birçok güzel alana binalar dikildiğini herkesin bildiğini söyledi. Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

“Kendileri de söylediler 'Biz İstanbul’a ihanet ettik' diye. Bu daha önce belediyeler aracılığıyla yapılıyordu. Şimdi, adı 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'’ olan bakanlık aracılığıyla yapılıyor. Çocuklarımızın oynayabileceği, olası bir depremde toplanma alanı olan ve korunması gereken bir yeşil alanı plan değişikliği ile akaryakıt istasyonu yapmak, niyetin ne olduğunu bize gösteriyor. Siz, 'Buraya sahip çıkacağız' derseniz biz de CHP olarak, ilçe belediye meclis grubu ve meclis üyelerimiz olarak sizin bütün hukuksal süreçlerinizde elimizden gelen her türlü desteği ve mücadeleyi vereceğiz.”

"BİR DEPREM OLSA GİDECEK YERİMİZ YOK"

Bölge sakinlerinden bir vatandaş da söz alarak, "Aslında burası yeşil alan ve yol için belediyeye terk edilmiş bir bölge. Belediye bunu bu şekliyle korumak zorunda. Buradan rant elde edip, benzin istasyonu yapıp başkalarını zengin etme peşinde. Aynı zamanda burası Acil Toplanma Bölgemiz. Bir deprem olsa gidecek yerimiz yok. Çok enteresandır, Çevre Bakanlığı’ndan çevreyi koruyoruz. Çevre Bakanlığı, çevreyi korumak için kurulmuş, biz Çevre Bakanlığı’ndan çevreyi koruyoruz. Dilekçeler verildi, plana itiraz ettik. Plan şu an askıda. İtiraz süresi sona erdikten sonra hukuki yola başvurup bu plana itiraz edeceğiz ve hukuki sürece götüreceğiz. Bu mahallenin bu çocukların hakkını yedirmek istemiyoruz. Buna hepimiz sahip çıkacağız" dedi.

"ÇOCUK PARKINI KORUMAK İSTİYORUZ"

Deprem toplanma alanı ve çocuk parkının akaryakıt istasyonu yapılmak istenmesine ilişkin eyleme katılan çocukların taşıdığı "Yeşilime dokunma”, "Oyun parkıma dokunma” yazılı dövizler dikkat çekti. Alanda bir çocukla sohbet eden Kaftancıoğlu, "Çocuk parkını korumak istiyoruz” diyen çocuğa "Kararlı olursanız hep beraber koruyacağız. Biz de size söz verelim” yanıtını verdi.

İSTANBUL ÇEKMEKÖY’DEKİ ORD. PROF. ZEKİ VELİDİ TOGAN PARKI’NDA NE OLMUŞTU?

Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan Ord. Prof. Zeki Velidi Togan Parkı, çocuk parkı ve deprem toplanma alanı olarak tanımlanıyor. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından akaryakıt lejandına alınmak üzere parkın planları askıya çıkarıldı. Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ise göreve geldiğinde deprem toplanma alanı ve çocuk parkını tekrar belediyeye tescil ederek, 'İhdas-Yeniden Parsel Yaratmak'’ işlemini uyguladı ve bu alan 06.11.2019 tarihinde Çekmeköy Belediyesi tarafından oy çokluğuyla akaryakıt alanına çevrilerek İBB Meclisi’ne oylanmak için gönderildi. 14.10.2020 tarihinde ise İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla plan onaylandı. Bununla birlikte 21.01.2021 tarihinde ilgili mahkemenin Çekmeköy Belediyesi’nin planlarını iptal etmesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girerek planları askıya çıkardı. Parkın ve deprem toplanma alanının akaryakıt istasyonu yapılmasını istemeyen çevre sakinleri ise askı sürecini beklemeden mahkemeye itiraz etti. Ancak 20.05.2021 tarihinde bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca plan değişikliği askıya çıkarıldı.