HABER: EDDA SÖNMEZ

KAMERA: ADEM KARABAYIR 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve gençlerle birlikte doğa yürüyüşü yaptığı "millet bahçesi" yapılmak istenen Validebağ Korusu için "Validebağ korudur koru olarak kalmalıdır" dedi. Kaftancıoğlu ve beraberindekiler, İkizdere'den gelen bir vatandaşın önerisi üzerine hep birlikte ıslık çalarak "Ormanlar çocuklarındır" diye slogan attılar.

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan ve Karacaahmet Mezarlığı’ndan sonraki en büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu’na yapılmak istenen "millet bahçesi" projesine karşı mücadele sürüyor. Canan Kaftancıoğlu da "Dünya Çevre Günü" dolayısıyla Valideabağ Korusu'nda bölge sakinleri, gençler ve çocuklarla bir araya geldi. Kaftancıoğlu'na CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal ile Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da eşlik etti. 

"YÜRÜYÜŞTE GENÇLİK MARŞI'NI OKUDULAR"

Kaftancıoğlu ve beraberindekiler, gençler ve bölge sakinleri ile yürüyüş yaparken, "Gençlik Marşı"nı okudu.

Yürüyüş sırasında limonata satan çocukların tezgahına uğrayan Kaftancıoğlu ve beraberindekiler kısa bir süre çocuklarla sohbet etti. Çocuklarla sohbet şöyle gelişti:

Kaftancıoğlu: İyi misiniz ? Ne kadara satıyorsunuz? Su mu? Çay mı?

Çocuklar:  İyiyiz. Limonata satıyoruz.

Kaftancıoğlu: Peki neden satıyorsunuz? Bazen çok güzel etkinlikler aktiviteler yapıyorsunuz. Satıp şunu yapacağız, satıp bunu yapacağız gibi mi? Yoksa 'Satıp güzelce keyif mi yapacağız' diyorsunuz?

Çocuklar: Keyif yapacağız...

Kaftancıoğlu: Süper herkes bir limonata alacak hadi bakalım 2,5 TL. Ben size bir şey itiraf edeyim. Benim kızım sizin yaşlarınızda kedilere mama alacak diye limonata satmıştı.

Mahmut Tanal: Dünya Çevre Günü'nde düşünceniz nedir çocuklar? 

Çocuklar: Doğayı korumamız lazım. Çok gereksiz doğayı beton yapıyorlar. Neden yapıyorlar ki bunu? Millet Bahçesi yapacaklar.

Tanal: Peki taleplerinizi söyleyin.

Kaftancıoğlu: Sizler burayı nasıl görmek istiyorsunuz?

Çocuklar: Hep böyle ağaçlık olsun.

Kaftancıoğlu: İşte budur bu kadar net harikasınız. Siz burada olduğunuz sürece bu haliyle kullandığınız sürece bu koru doğal haliyle kalacak. Bizde böyle olması için elimizden geleni yapacağız. Görüşmek üzere iyi alışverişler.

Tanal, Öğretmenlerinizle de görüşün sizi meclise de bekliyoruz kartı verdim. Arkadaşlarınada ver birer tane.

Çocuklar: Teşekkürler…

Kaftancıoğlu: Sayın vekilim sizin koltuklarınıza oturmak için gelecek olanlar.

Tanal: O koltuğu onlara vereceğim… Koltuğu size bırakıyoruz …

"VALİDEBAĞ KORUSUNDA, YEŞİLE BAKTIĞINDA DOLARIN YEŞİLİNİ GÖRENLER BİR ŞEYLER YAPMAK İÇİN UĞRAŞIYORLAR"

Yürüyüşün ardından kısa bir konuşma yapan CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

"Arkadaşlar bizler Anadolu Yakası'nın en büyük yeşil alanlarından birinin içerisindeyiz Validebağ Korusu. Ve Validebağ Korusu hakikaten Üsküdarlıların, İstanbul halkının yoğun sahiplenmesi ve mücadelesiyle birlikte 1999 yılında doğal ve tarihi sit alanı olarak kabul edilmiş. Ve Validebağ korusu bu şekilde kabul edildikten sonra ne yazık ki sorumluluğu ve bakımı verilen Üsküdar Belediyesi ilgilenmemiş. Sonrasında yine birinci derece sit alanı olan olmasına rağmen yerel seçimlerde ne yazık ki burayı 'Hyde Park yapacağız' diyerek adayların vaatleri içerisine girmiş. Allah'tan işleri yapmadıkları için o dönemi de böyle atlattık. Ama daha acı olan 2018 yılında 'Validebağ'ı millet parkı yapacağız' diyerek birtakım projeler sunulmuş ve 2018 yılında millet parkı yapacağız diyerek sunulan projeler yine sizlerin, Validebağ gönüllülerinin, derneklerin, STK’ların mücadelesiyle bilirkişilere inceltildi. Ve bilirkişiler ne demiş? 'Orası doğal bir koruma alanı içinde, dolayısıyla burada çizilen proje bir kere uygun değil. İkincisi oradaki doğal yapıyı bozuyor. Üçüncüsü habitatı bozuyor.' Uygun değil denilmesine rağmen hala Validebağ Korusu'nda yeşile baktığında doların yeşilini görenler bir şeyler yapmak için uğraşıyorlar.

"KORU DOĞALDIR, ÜZERİNE NE YAPILIRSA YAPILSIN YAPAYDIR" 

Bu koruya sahip çıkan, hatta biraz önce gördüğünüz çocuklarımız da dahil olmak üzere bizler CHP olmak üzere Kent Haklarını İzleme Kurulu olarak bu yasal süreçlere dahil bütün itirazlarımızı yaptık sizler gibi. Bütün mahkeme süreçlerinde CHP olarak müdahil olacağız. Ve sizlerle birlikte şunu söylemeye devam edeceğiz Koru doğaldır üzerine ne yapılırsa yapılsın yapaydır. Ve tarihi geçmişi yeşil alan olan korunun olduğu gibi kalması için hep birlikte üzerimize düşeni yapacağız. Bu mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz. Ve bugün burada özellikle olmayı arzu ettik. Şu güzelliği İstanbul’un Anadolu yakasının şu güzelliğini bir kez kamuoyuyla paylaşalım ve buranın koru olarak kalmasını ufacıkta olsa bir katkı sunmaya çalışalım.” 

İKİZDERE VE VALİDEBAĞI KARDEŞLİĞİ İÇİN HEP BİRLİKTE ISLIK ÇALDILAR

Taşocağına karşı verilen mücadele ile gündemde olan İkizdere'de yaşayan ve bugünkü yürüyüşe katılan bir vatandaş, "Başkanım oradaki çocuklar için bir haftadır, 'Bir ıslık da sen çal' diyerek, 'Ormanlar çocukların' diyoruz. Burada da yapalım mı? Hem İkizdere hem de Validebağ kardeşliği için" diye sordu.

Kaftancıoğlu da vatandaşa "Başkan bir iki üç yapsın hep birlikte yapalım" diye karşılık verdi. Bunun üzerine Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı'nın "Bir, iki, üç" komutuyla birlikte hep birlikte ıslık çalarak, "Ormanlar çocuklarındır" diye slogan attılar.

Canan Kaftancıoğlu daha sonra Kurbağalıdere'de inceleme yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun programına katıldı. Kaftancıoğlu, İmamoğlu ve ekibini beklerken temizlik işçilerinin arasına oturarak onlarla bir süre sohbet etti.