14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü'nde İstanbul Valiliği ve Kızılay iş birliğinde düzenlenen törende konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "41 lokasyonda bugün kan bağışı organize ediyoruz. Gönüllü olarak İstanbul’da bütün hemşerilerimize üç gün boyunca devam edecek olan kendinizi son derece iyi hissedeceğiniz hem ruhen hem de fiziken bir iyilik hareketi olan bu kan bağışına sizleri davet ediyoruz” dedi.

İstanbul Valiliği Cağaloğlu yerleşkesinde "14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü" dolayısıyla düzenlenen etkinlikte kan bağışı kampanyasının da startı verildi. Vali Yerlikaya ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık birer konuşma yaptı.

İstanbul Valiliği'nin önü dahil toplam 41 noktada kan bağışı kampanyasını hayata geçireceklerini bildiren Yerlikaya, tüm İstanbulluları bu kampanyaya destek vermeye çağırdı. Yerlikaya, "Üç gün boyunca devam edecek olan, kendinizi son derece iyi hissedeceğiniz hem ruhen hem de fiziken bir iyilik hareketi olan bu kan bağışına sizleri davet ediyoruz. Valiliğimizde burada bağış standı kuruldu, Arnavutköy’den Zeytinburnu’na doktorundan hemşiresine toplam 266 arkadaşımızla büyük bir heyecanla gönüllü kan verecek vatandaşlarımızı bekliyoruz" dedi.

"BUNDAN SONRA DÜZENLİ OLARAK KAN BAĞIŞINDA BULUNACAĞIM"

Vali Yerlikaya, törende plaketle teşekkürlerini sundukları Emre Çimenyemez'in 113, Serdar Uzun'un 106, Ahmet Çınar Yılmaz'ın 103, Kübra Uzun'un da 127’nci kez kan bağışında bulunduğunu belirtirken, "Bu fakir ben de bugün 3'üncü kere kan bağışında bulunuyorum ve kendimi kınıyorum. Bundan sonra düzenli olarak, sağlığım el verdiğince inşallah, söz veriyorum kan bağışında bulunacağım. Bunun da ilk adımını bugün burada sizlerin şahitliğinde gösteriyoruz" diye konuştu.

"KAN BAĞIŞI STOKLARIMIZ AZALDI"

Covid 19 pandemisi sürecinde kan bağışı ile ilgili stokların azaldığını belirten Vali Yerlikaya, "Aşı ile ilgili çalışmalarımızın hızlanmasıyla, vaka sayılarımız hamdolsun çok azaldı. Biz istiyoruz ki daha da azalacak. Bunun birlikte başaracağız. Bugüne kadar hastanelerimizde, şu salgın sıkıntısından kurtulalım da ondan sonra şu planlanan ameliyatımızı yapalım diyen pek çok kişi var. Onlar için kan olmazsa olmaz, elzem. Merhametin, iyilik hareketinin ve şefkatin sembolü olan Türk Kızılayı sadece bizim ülkemizde değil dünyada da güvenilir bir marka. Covid öncesi olan kan stok sayımıza tekrar ulaşmak istiyoruz. Bugün ilk defa bu kadar büyük bir kapsamda tam 41 noktada ve 266 kardeşimizin çalıştığı böyle muazzam bir iyilik hareketini yapıyoruz" dedi.

"ÜLKEMİZDE YER YIL 3 MİLYON ÜNİTE KAN BAĞIŞI YAPILIYOR"

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da etkinlikteki konuşmasında, Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 milyon ünite kan bağışı yapıldığını söyledi. Kan bağışını hayat kurtarmadaki önemine değinen Dr. Kınık, ülke genelinde 4 bin civarında kan hizmetleri çalışanının 300 noktada gönüllü bağışçılardan kan aldığını anlattı.

"AŞI OLMAK KAN BAĞIŞINA ENGEL DEĞİL"

Aşılama sonrası bir komplikasyon yoksa bir hafta sonra kan verilebileceğini kaydeden Dr. Kerem Kınık, "Aşı olmak kan bağışına engel değil. Aşı olduktan sonra bağışçılarımız kendilerini iyi hissediyorsa kan bağışlarında bulunabilirler. Toplumun 4'te biri aşılandı. Aşılanmış olanlardan mahrum olmak istemiyoruz" diye konuştu.

Kan bağışı sonrası İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kızılay'a bugüne kadar kan bağışında bulunan bağışçılara hediye verdi. Ali Yerlikaya daha sonra kan bağışında bulundu.