Hint Okyanusu’nda ‘İnce Karadeniz’ isimli gemide gemi kaptanını öldürdüğü, 8 kişiyi yaraladığı gerekçesiyle yargılanan Ergin Aktaş’ın bugünkü duruşmasında mütalaa verildi. Mütalaada, 4 ayrı suçtan ağırlaştırılmış müebbet ve 97 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Aralık 2019'da Hint Okyanusu’nda ‘İnce Karadeniz’ isimli gemi Endonezya’nın Semerang Limanı'ndan yük aldıktan sonra okyanusa açılmış ve gemi kaptanı Bora Ekşi, öncesinde tartışma yaşadığı makine yağcısı Ergin Aktaş tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Olayın ardından mürettebat tarafından etkisiz hale getirilen sanık Aktaş, Sri Lanka’da güvenlik güçlerine teslim edilmişti. Sri Lanka’daki işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul’a getirilen sanık tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, bir kişiyi öldürdüğü, 8 kişiyi yaraladığı gerekçesiyle ‘Kasten öldürme’, ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’ ve ‘Tehdit’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 140 yıldan 175 yıla kadar hapis istemiyle hakkında dava açılmıştı. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanık Ergin Aktaş, şikayetçiler ve tarafların avukatları hazır bulundu.

“CEZAİ EHLİYETİ TAM”

Savcılık, duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. 20 Aralık 2019 tarihinde sabah erken saatlerde Hint Okyanusu'nda seyretmekte olan İnce Karadeniz adlı gemide yağcı olarak çalışan sanık Ergin Aktaş'ın geminin birinci kaptanı olan Bora Ekşi'yi bıçaklamak suretiyle öldürdüğü, kendisine müdahale eden gemi çalışanları Taşkın Yılmaz ve Sedat Kartal'ı da bıçakla yaraladığı belirtildi. Sanığın cezai ehliyetinin tam olduğuna ilişkin raporun da bulunduğu bildirildi. 

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 94 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Savcılık, Aktaş’ın maktul Bora Ekşi’ye karşı ‘Tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmasını isterken, 4 kişiye karşı ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 52 yıldan 80 yıla kadar hapse mahkum edilmesini talep etti. Savcılık mütalaasında, sanık Aktaş’ın bir kişiye karşı ‘silahla kasten yaralama’ suçundan 6 aydan 1,5 yıla, 3 kişiye karşı ise ‘silahla kasten yaralamaya teşebbüs’ suçundan 9 aydan 2 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Sanık Aktaş’ın 2 kişiye karşı ‘silahla tehdit’ suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapsini isteyen savcılık, bir kişiye karşı ‘silahla kasten yaralamaya teşebbüs’ suçundan 3 aydan 9 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada, toplam 57 yıl 6 aydan 94 yıl 6 aya kadar hapsi edilen sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi istendi.

Mütalaanın okunmasının arından söz alan mağdurların avukatları, sanığın cezasından hiçbir biçimde indirim yapılmamasını istedi.

“ONU ÖLDÜRMEM İÇİN BİR SEBEP YOKTU”

Gemi kaptanını psikolojik rahatsızlık geçirdiği için öldürdüğünü söyleyen sanık Aktaş, “Kendisiyle ilişkim gayet iyiydi. Onu öldürmem için bir neden yoktu” diye konuştu. Sanık avukatı, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre talep etti.

Sanık Ergin Aktaş’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, sanık avukatlarına mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.